null Beeld

BLOG: online solliciteren, zo gaat dat!

Online solliciteren is ook solliciteren, met een beetje extra aandacht. Sollicitatiecoach Judith Schoorlemmer vertelt je precies hoe het werkt!

Judith Schoorlemmer

Snel en handig solliciteren

Vandaag de dag solliciteert bijna niemand meer op papier. Alle sollicitaties worden digitaal opgesteld en ook digitaal verstuurd. Handig, milieuvriendelijk en snel! Maar let er wel op, dat je ook op de digitale snelweg de verkeersregels kent.

Waar moet je aan denken?

En omdat dat nog niet voor iedereen zo duidelijk is, heb ik wat tips voor je op een rijtje gezet.

  1. Professioneel e-mailadres. Een Hotmail- of Gmailadres kun je prima gebruiken om je sollicitatie mee te versturen. Maar let op dat je e-mailadres geen gekke teksten bevat; zakdoekje33, of lammetje010 of andere gekke benamingen kunnen echt niet!
  2. Onderwerp. Let erop, dat je een duidelijk onderwerp in deze regel schrijft. Dus: 'Sollicitatie naar de vacature van....', eventueel met een referentienummer erbij.
  3. Inhoud van de e-mail. Je stuurt altijd een cv en een sollicitatiebrief als bijlage(n) bij je e-mailbericht. Maar, ook in de inhoud van de e-mail hoort een goede tekst te staan. Hier kun je bijvoorbeeld een stukje van je sollicitatiebrief in kwijt.
  4. Testen. Stuur je complete e-mail eerst naar een vriend. Zo kun je controleren of alles goed overkomt. Goedgekeurd en definitief versturen? Zet je eigen e-mailadres in de bcc, zodat je zelf je sollicitaties ook goed kunt bijhouden.
  5. Adresgegevens. Schrijf alle adresgegevens van het bedrijf in de brief. Zoek ze op als ze niet in de advertentie staan!
  6. Gebruik een solliciteerknop als deze aanwezig is op de website. Dan kun je via een geautomatiseerd systeem solliciteren. Het bedrijf heeft niet voor niets geïnvesteerd in een sollicitatiesysteem, hier zijn hun processen op afgestemd. Stuur in dat geval geen e-mail!

Leren = steeds weer proberen

Als je deze richtlijnen in acht neemt, zul je -ook digitaal- goed voor de dag komen. Ben je gewend om op papier te solliciteren? Probeer toch te wennen aan online solliciteren. Vraag om hulp als je er niet uitkomt. Solliciteren op papier kan steeds minder vaak!

null Beeld

Judith Schoorlemmer (45) is loopbaan- en sollicitatiecoach. Ze is getrouwd met Rob en heeft twee zoons, Lucas en Quinten. Ze woont in Hollandsche Rading en werkt vanuit huis, maar ook veel op locatie. In haar werk helpt ze werkzoekenden om sneller de baan te vinden die bij hun past. En vooral ook om niet in die overbekende valkuilen te stappen! Meer Judith? Bekijk www.sollicitatiehulp.org en www.wegnaarsucces.nl

Beeld: iStock, portret Judith: Louise Prins

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden