null Beeld

BLOG: ”Sex, dokter. Dat hoef ik u toch niet uit te leggen”

Vandaag heeft dokter Rutger de 18-jarige Ilona op bezoek. Ze denkt dat ze een soa heeft.

Laudine Schuurman

Blonde haren, blauwe ogen. Ilona, een echte flapuit, kwam mijn spreekkamer binnengelopen. Ik heb haar het laatst gezien toen ze veertien jaar oud was. Het is nu vier jaar later.

‘Dat is lang geleden,’ begin ik het gesprek. ‘Gelukkig wel,’ lacht ze haar tanden bloot. ‘Ik val maar meteen met de deur in huis. Ik denk dat ik met de benen wijd moet.’ ‘Hoe bedoel je?’ Ze wijst met haar rechterwijsvinger naar beneden en trekt een vies gezicht. ‘Ik denk dat ik een soa heb.’ ‘Waarom denk je dat?’ ‘Nou ik heb sinds een paar weken een vriendje en nu pijn bij het plassen. Één en één is twee.’

Ik kijk naar haar twee wijsvingers die ze in de lucht houdt en trek een bedenkelijk gezicht. ‘Sex, dokter. Dat hoef ik u toch niet uit te leggen,’ glimlacht ze. Om de uitleg voor te zijn schud ik driftig mijn hoofd. ‘Nee, nee, dat hoeft niet. Maar heb je nog andere klachten?’ Ze pakt haar mobiel en legt het voor mijn neus. Gelukkig zie ik geen foto maar een lijstje met klachten.

‘Om het u makkelijk te maken.’

'Branderig gevoel bij het plassen, achter elkaar moeten plassen, meestal zonder dat er iets komt.'

‘Heb je ook koorts en pijn in de zij?’ ‘Nee, dat niet.’ ‘En hoe heb je gevreeën?’ Nu kijkt Ilona mij bedenkelijk aan. ‘Nou, van alles. Hij op mij. Ik op hem…’ Snel onderbreek ik haar. ‘Ik bedoel. Met of zonder condoom?’ ‘Ohh zo, bedoelt u. Met condoom natuurlijk.’

Een paar minuten later geef ik haar het goede nieuws. ‘Ik heb je urine nagekeken en je hebt een blaasontsteking.’ ‘Hoe heb ik die dan gekregen?’ ‘Seks en het gebruik van condooms met spermadodend glijmiddel kunnen het bevorderen. Mijn advies voor nu is goed drinken. En ik geef je een recept voor antibiotica mee, mochten de klachten erger worden.’

‘En hoe moet het dan nu met sex?’ ‘Plassen na de sex, is mijn advies.’ ‘Ik dacht al. Stoppen is geen optie,’ grapt Ilona.

null Beeld
null Beeld

Rutger Verhoeff (1979) wilde aanvankelijk gynaecoloog worden. Tot hij ontdekte dat hij in deze specialisatie het dagelijkse contact met zijn patiënten miste en besloot huisarts te worden. Inmiddels heeft hij duizenden patiënten op zijn spreekuur ontvangen. Momenteel is hij huisarts in Utrecht. Zijn boek 'Wat denkt u, dokter?' ligt nu in de winkel, uitgegeven door Uitgeverij Thomas Rapp, met gebeurtenissen die zijn gebaseerd op waargebeurde verhalen. Om de vertrouwelijke relatie tussen arts en patiënt te bewaken zijn alle situaties en namen onherkenbaar gemaakt.

Tekst: Rutger Verhoeff. Beeld: iStock, Bente Hilkens (portret Rutger)

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden