null Beeld

BLOG: ”Waarom zou ik er niet jonger uit willen zien?”

Vandaag zit dokter Rutger in een andere wachtkamer dan zijn eigen. Zijn moeder wil al jaren een ooglidcorrectie en vandaag is eindelijk de dag.

Mandy Eendragt

‘"Volgende!"

Een vrouw links van mij staat op, loopt naar de openstaande deur en geeft een andere vrouw in een witte jas een hand. We zitten hier nu ongeveer een half uur en twee mannen en vrouwen zijn ons al voorgegaan. Het lijkt wel lopendebandwerk. De ruimte waar wij ons in bevinden verschilt weinig van mijn wachtkamer. Een grote tafel in het midden met daarop een vetplant en twee stapels magazines en daaromheen plastic kuipstoeltjes. De patiënten verschillen wel. Geen gehoest. Geen huiduitslag. Geen invaliditeit. Kortom, ze zien er gezond uit. Net als de vrouw rechts van mij, voormalig Miss Gelderland. We zitten hier op haar verzoek. Van mij had het niet gehoeven. Maar zelf heeft ze het er al jaren over. Streng en moe. Zo vindt ze zichzelf er de laatste jaren uitzien. Mij was het nog niet opgevallen.

"Vind je het spannend?" vraag ik mijn moeder.

Ze knikt. Sinds ze deze ochtend heeft gezien hoe anderen de behandelkamers weer verlaten, is ze stiller geworden. De oogleden van haar voorgangers toonden flinke zwellingen en ritssluitingen waardoor hun ogen kleiner leken dan voor de operatie.

"Wil je het nog wel?" vraag ik haar terwijl ik haar linkerhand vastpak. Het is één van de vragen die ik haar de laatste tijd heb gesteld. Ook of ze niet gewoon wil accepteren dat ze ouder wordt. Steeds kreeg ik hetzelfde antwoord. Een antwoord dat ik vaker heb gehoord. Van patiënten op mijn spreekuur. De laatste jaren groeide het aantal verzoeken voor een ooglidcorrectie.

"Waarom zou ik er niet jonger uit willen zien?"

Als de deur voor ons weer opengaat, kijkt mijn moeder me zenuwachtig aan. Wij zijn aan de beurt.

’s Avonds na het tandenpoetsen kijk ik in de spiegel. Ik denk terug aan mijn gehavende maar blije moeder van vanochtend. Ik pak een potje van mijn wasbak, lees de tekst en schiet in de lach: Anti-rimpelcrème.

null Beeld
null Beeld

Rutger Verhoeff (1979) wilde aanvankelijk gynaecoloog worden. Tot hij ontdekte dat hij in deze specialisatie het dagelijkse contact met zijn patiënten miste en besloot huisarts te worden. Inmiddels heeft hij duizenden patiënten op zijn spreekuur ontvangen. Momenteel is hij huisarts in Utrecht. Zijn boek 'Wat denkt u, dokter?' ligt nu in de winkel, uitgegeven door Uitgeverij Thomas Rapp, met gebeurtenissen die zijn gebaseerd op waargebeurde verhalen. Om de vertrouwelijke relatie tussen arts en patiënt te bewaken zijn alle situaties en namen onherkenbaar gemaakt.

Tekst: Rutger Verhoeff. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden