null Beeld

BLOG: “Weet je zeker dat je duizelig was?”

Vandaag vertelt dokter Rutger over een laat bezoek aan zijn praktijk waar hij vraagtekens bij heeft. Hij maakt zich zorgen en wil actie ondernemen.

online redactie Libelle Daily

Ik geloof haar niet. Hoe ze hier nu in de nacht bibberend tegenover me op de onderzoeksbank zit. Weinig spraakzaam en hand boven haar linker wenkbrauw. Als ik haar vraag haar hand weg te halen kijk ik op haar schedel. Boven haar linker wenkbrauw zit een diepe wond van minstens 4 centimeter breed.

'Ik was duizelig en ben van de trap gevallen,' zegt ze tegen me.

Afgezien van een blauw linkeroog geen andere pijnlijke blauwe plekken op haar lichaam. Ze is alleen naar de huisarts komen rijden. Haar vriend en kinderen zijn nog thuis. Ik heb medelijden met haar. Maar ik ben ook boos op haar. Ik zou haar door elkaar willen schudden, maar dat is alleen mijn frustratie. Ze praat met me maar kijkt me niet aan.

Als ik haar hecht, begint ze te huilen. 'Wordt dit ook weer een litteken?'

'Ja, dit wordt ook een litteken. Maar wat bedoel je met ook?' vraag ik haar. Ze wijst naar haar lip. Ik had het al opgemerkt. Dwars over haar bovenlip loopt een dik litteken. 'Hoe heb je dat opgelopen?' vraag ik haar. Ze zwijgt enkele seconden en sluit haar ogen dan. Enkele tranen biggelen over haar wangen. Ik stop met hechten.

'Mijn ex,' antwoordt ze uiteindelijk. Ik probeer verrast en verbaasd te reageren, maar het lukt me niet. 'Dat meen je?' zeg ik boos. Ze schrikt van mijn toon en geeft geen reactie meer.

Na het hechten laar ik haar weer overeind zitten. Ik pak haar nogal bibberende linkerhand vast en kijk haar recht in de ogen aan. 'Weet je zeker dat je duizelig was? Als je vriend dit gedaan heeft, dan kun je me dat gerust vertellen. Ik kan je helpen.'

Als ze mijn spreekkamer verlaat, noteer ik het nummer van haar huisarts. Het eerste wat ik ga doen morgenochtend is hem bellen.

null Beeld
null Beeld

Rutger Verhoeff (1979) wilde aanvankelijk gynaecoloog worden. Tot hij ontdekte dat hij in deze specialisatie het dagelijkse contact met zijn patiënten miste en besloot huisarts te worden. Inmiddels heeft hij duizenden patiënten op zijn spreekuur ontvangen. Momenteel is hij huisarts in Utrecht. Zijn boek 'Wat denkt u, dokter?' ligt nu in de winkel, uitgegeven door Uitgeverij Thomas Rapp, met gebeurtenissen die zijn gebaseerd op waargebeurde verhalen; om de vertrouwelijke relatie tussen arts en patiënt te bewaken zijn alle situaties en namen onherkenbaar gemaakt.

Tekst: Rutger Verhoeff. Beeld: iStock, Bente Hilkens (portret Rutger)

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden