null Beeld

BLOG: werken in het buitenland, durf jij het?

Sollicitatiecoach Judith Schoorlemmer geeft jou misschien net het zetje dat je nodig hebt om die sprong in het diepe te wagen.

Judith Schoorlemmer

Werken over de grens steeds populairder

Steeds meer mensen gaan in het buitenland werken. En de populairste bestemming op dit moment is de Verenigde Arabische Emiraten, aldus een groot onderzoek van het World Economic Forum (WEF). Lees hier het hele onderzoek. Er zijn daar veel carrièrekansen en de economie is er stabiel.

Is het wat voor jou?

De meeste mensen dromen wel eens van een baan over de grens van ons koude kikkerlandje. Maar vaak blijft het bij even dagdromen. ‘Want het is toch wel een heel gedoe’. En dat klopt best. Het is ook een heel gedoe. Maar je krijgt er dan wel veel voor terug. Ik heb een paar tips voor je, als je echt overweegt om je grenzen te verleggen:

  • Zoek een land uit met een goede arbeidsmarkt, niet vanwege het lekkere zonnetje. Want natuurlijk zijn Spanje en Griekenland heerlijke bestemmingen. Maar de kans dat je er een leuke baan vindt is niet zo gek groot. In Duitsland, Oostenrijk of Luxemburg zijn je kansen op de arbeidsmarkt al een stuk groter. Laat je informeren. Op het strand liggen doe je maar lekker in je vakantie.
  • Waan jezelf niet in een nieuwe aflevering van Ik vertrek, waarin de meeste mensen totaal onvoorbereid in het diepe springen. Ga zo veel mogelijk regelen vanuit Nederland. Leer bijvoorbeeld de taal.
  • Kijk eens op goede websites met veel informatie. Bijvoorbeeld: Eures (veel internationale vacatures), Eurojobs, Eurograduate en Overseasjobs. Op deze websites kun je heel veel bruikbare informatie lezen.
  • Vertaal je cv op een professionele manier, schakel hulp in.
  • Onderzoek of jouw diploma’s ook in het ‘nieuwe’ land worden erkend.
  • Op de website van de Rijksoverheid kun je heel veel lezen over alles dat met emigratie te maken heeft.
  • Regel je huidige en eventuele nieuwe verzekeringen tijdig. Dat kan via de website van Joho.

Waarom niet?

Werken in het buitenland geeft je een dijk van een (levens)ervaring, die vervolgens weer heel goed op je cv staat. Je kunt nieuwe mensen ontmoeten en nieuwe plaatsen ontdekken. Werkgevers houden meestal wel van mensen die uit hun comfortzone durven te stappen en ergens anders helemaal opnieuw gaan beginnen. Dus, waarom niet een keer die sprong in het diepe wagen? Enne, laat je het nog even weten, als jij ook besluit je grenzen te verleggen?

null Beeld

Judith Schoorlemmer (45) is loopbaan- en sollicitatiecoach. Ze is getrouwd met Rob en heeft twee zoons, Lucas en Quinten. Ze woont in Hollandsche Rading en werkt vanuit huis, maar ook veel op locatie. In haar werk helpt ze werkzoekenden om sneller de baan te vinden die bij hun past. En vooral om niet in die overbekende valkuilen te stappen! Meer Judith? Bekijk www.sollicitatiehulp.org en www.wegnaarsucces.nl

Beeld: iStock, Louise Prins

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden