null Beeld

BLOG: “Ze schopte me het bed uit. Elke nacht weer”

Vandaag gaat dokter Rutger op bezoek bij meneer en mevrouw Bulters. Meneer Bulters slaapt al een tijdje op een opklapbed. ‘Ze schopte me het bed uit. Elke nacht weer.’

online redactie Libelle Daily

Ik volg meneer Bulters richting zijn vrouw. Ik loop net als hij met gebogen rug. Hij omdat hij zo vergroeid is. Ik omdat ik anders struikel over de vele katten die dit kleine huisje herbergt. Mijn dokterstas hou ik als verdediging voor me. De oude man stopt en ik recht mijn rug. Tegenover me ligt een oud grijs vrouwtje in bed. Mevrouw Bulters. Ik had van de assistente begrepen dat ze longontsteking zou kunnen hebben. Ik kijk haar na en constateer een griepachtig beeld. Blij dat ze geen antibiotica hoeft, geeft ze mij de hand. Haar man kijkt minder blij.

"Ziet u dat?" Hij wijst naar een opklapbed aan de andere kant van de slaapkamer. "Daar lig ik al weken in. En ik kan u vertellen. Dat slaapt niet lekker." Voordat ik iets kan vragen antwoordt hij zelf al. "Ze schopte me het bed uit. Elke nacht weer."

"Wat had u gedaan?" vraag ik verbaasd. "Niets, maar moeders de vrouw moet het zelf maar vertellen." Als een ware Hans Klok zwaait mevrouw Bulters het dekbed van haar benen. "Ik heb last van krampen in de benen ’s nachts."

Ik bekijk haar benen en zie behoudens enkele krabwonden geen bijzonderheden. Op mijn vraag of ze voldoende drinkt, wijst ze naar een kan met water op het nachtkastje. Op mijn vraag of ze alcohol drinkt, wijst ze naar haar man. "Ik ga u inhibin voorschrijven. Dat kan u goed helpen."

Een paar weken later bel ik weer aan bij de familie Bulters. Als ik langs de slaapkamer loop zie ik nog steeds het opklapbed staan. "Heeft de inhibin niet gewerkt?"

"Nee, helaas," bromt meneer Bulters. "Maar ik ben wel van die griep af," antwoordt mevrouw Bulters. Als ik even later weer in de deuropening sta, pakt mevrouw Bulters mijn rechteronderarm en trekt mij naar haar toe. "De tabletten hebben geweldig goed geholpen, maar ik vind het nog wel even lekker zo in mijn eentje in bed."

null Beeld
null Beeld

Rutger Verhoeff (1979) wilde aanvankelijk gynaecoloog worden. Tot hij ontdekte dat hij in deze specialisatie het dagelijkse contact met zijn patiënten miste en besloot huisarts te worden. Inmiddels heeft hij duizenden patiënten op zijn spreekuur ontvangen. Momenteel is hij huisarts in Utrecht. Zijn boek 'Wat denkt u, dokter?' ligt nu in de winkel, uitgegeven door Uitgeverij Thomas Rapp, met gebeurtenissen die zijn gebaseerd op waargebeurde verhalen. Om de vertrouwelijke relatie tussen arts en patiënt te bewaken zijn alle situaties en namen onherkenbaar gemaakt.

Tekst: Rutger Verhoeff. Beeld: iStock, Bente Hilkens (portret Rutger)

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden