null Beeld

BLOG: zowel op zijn rechter arm als -been zie ik meerdere wonden

Dokter Rutger heeft vandaag een moeilijk spreekuur. "Mogelijk wil hij het niet zien. Gelooft hij nog niet wat hem overkomen is. Ik geloof het wel maar ben kwaad dat dit tegenwoordig nog gebeurt" 

online redactie Libelle Daily

Ik zie de naald trillen. Mijn patiënt en zijn 2 gasten hebben niets in de gaten. Ik twijfel en kijk nog eens naar de tatoeage op zijn rug. Ik herken het symbool. Het maakt me boos en een beetje misselijk.

‘Lukt het?’ vraagt één van de mannen in blauw uniform.

Ik knik en besluit de wond op het achterhoofd van mijn patiënt te hechten. In mijn hoofd hoor ik één van de bekendste nummers van Frank Boeijen. Mijn patiënt zal het waarschijnlijk niet kennen. Hij is er te jong voor. Als ik klaar ben twijfel ik of ik nog iets tegen hem zal zeggen maar ik zwijg. Ik hoop dat de 2 mannen in uniform dat zullen doen. Vervolgens loop ik naar een andere onderzoekskamer. De ruimte is gevuld met één man in uniform, een vrouw van in de 50 en een jongen die ik even oud schat als mijn vorige patiënt. De jongen ligt op de onderzoeksbank met zijn handen voor zijn ogen. De vrouw heeft haar arm om hem heen geslagen.

‘Mag ik eens kijken?’ vraag ik beiden.

Zowel op zijn rechter arm als -been zie ik meerdere wonden. De één dieper dan de andere. Ik heb ook de neiging om een arm om hem heen te slaan.

‘Kunt u hem hechten?’ vraagt de man in uniform.

Deze keer twijfel ik niet. Tijdens het hechten zie ik duidelijk het verschil tussen mijn witte handschoen en de donkere huid van de jongeman. Ik kijk naar zijn gezicht waar hij nog steeds zijn handen voor houdt en ik zie dat er tranen onder vandaan komen. Mogelijk wil hij het niet zien. Gelooft hij nog niet wat hem overkomen is. Ik geloof het wel maar ben kwaad dat dit tegenwoordig nog gebeurt. Met de grootst mogelijke precisie maak ik de zichtbaar diepe wonden dicht. De andere zullen niet helen, vrees ik.

null Beeld
null Beeld

Rutger Verhoeff (1979) wilde aanvankelijk gynaecoloog worden. Tot hij ontdekte dat hij in deze specialisatie het dagelijkse contact met zijn patiënten miste en besloot huisarts te worden. Inmiddels heeft hij duizenden patiënten op zijn spreekuur ontvangen. Momenteel is hij huisarts in Utrecht. Zijn boek 'Wat denkt u, dokter?' ligt nu in de winkel, uitgegeven door Uitgeverij Thomas Rapp, met gebeurtenissen die zijn gebaseerd op waargebeurde verhalen. Om de vertrouwelijke relatie tussen arts en patiënt te bewaken zijn alle situaties en namen onherkenbaar gemaakt.

Tekst: Rutger Verhoeff. Beeld: Shutterstock, Bente Hilkens (portret Rutger)

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden