Bookazine: Zoeken naar Lena

Zoeken naar Lena

Tjeschië, 1942. De elfjarige Jan is getuige van een razzia in zijn dorp. Duitse soldaten schieten alle mannen dood en nemen vrouwen en kinderen mee. Jan weet ternauwernood te ontkomen. Dan ontdekt hij dat zijn kleine zusje Lena niet naar een concentratiekamp is gestuurd, maar bij een Duitse boerenfamilie is ondergebracht, zodat zij zal opgroeien tot een goed nazi-meisje. Wanneer Jan zijn zusje eindelijk vindt, blijkt zij hem na al die tijd nauwelijks te herkennen. De oorlog heeft veel onzichtbare schade aangericht. Zal het ooit weer zo worden als vroeger?

Schrijfster Maureen Myant

Zoeken naar Lena is de debuutroman van Maureen Myant, die in Glasgow woont, waar zij werkt als onderwijspsychologe. Het boek is gebaseerd op ware gebeurtenissen in het dorpje Lidice (Liditz in het Duits) in de Tsjechische regio Midden-Bohemen. In de Tweede Wereldoorlog werd het dorp volledig vernietigd door de nazi’s. Alle mannen boven de vijftien werden vermoord, de vrouwen werden naar Ravensbruck gestuurd en de kinderen die er het meest Arisch uitzagen, gingen naar Duitsland voor adoptie. ”Verlies en verwijdering zijn thema’s in mijn werk”, aldus Myant. Ze werkt momenteel aan een tweede roman.


Bookazine informatie

Libelle Bookazine, het goedkoopste boek van Nederland (€ 2,95), verschijnt dertien keer per jaar. Libelle Bookazine is te vinden in het tijdschriftvak van de kiosk of boekhandel. Wil jij geen enkele titel missen? Neem dan een abonnement. Je kunt Bookazines nabestellen via Zester. Hier kan je je ook aanmelden voor een abonnement op Libelle Bookazine.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden