null Beeld

Bram Moszkowicz: “Ik wil best nog een kindje”

Bram Moszkowicz mag dan failliet zijn, verslagen is hij allerminst. Hij richt zich op de toekomst en sluit een kindje met zijn 20 jaar jongere vriendin Nienke niet uit. "Ik ben 55: het kan nog net."

online redactie Libelle Daily

"Ik ben gevallen, maar niet gebroken", zegt de voormalig advocaat in een interview met Libelle. Twee jaar geleden werd Bram wegens verschillende aanklachten uit zijn ambt gezet, later werd zijn zaak failliet verklaard. Hij heeft zijn huizen in Amsterdam en Zuid-Frankrijk moeten verkopen, evenals de snelle auto's waar hij zo dol op was. Wat rest zijn grote schulden en een Audi die hem door een vriend in bruikleen is gegeven. "Prima auto, daar niet van, maar snelle, mooie auto's waren wel mijn hobby", zegt Bram. "Ik heb ook mijn huis in Frankrijk moeten verkopen. Dat doet pijn. Daar had ik graag op oudere leeftijd willen vertoeven."

"Waarom zou een vrouw met hersens en een baan niet dienstbaar kunnen zijn?"

Big spender

Hij relativeert: "Uit eten in het Amstel Hotel kan nog wel, als zij maar betaalt. En anders gaan we naar Loetje. Ook leuk. Maar dat beeld van de big spender blijft aan mij kleven." Hij voegt eraan toe: "Trouwens: ik ga maar met één vrouw uit eten en dat is mijn vriendin." Maakt het haar iets uit dat haar vriend nu geen cent te makken heeft? "Natuurlijk niet. Nienke is mijn vriendin. Zij vindt andere dingen belangrijk."

Dienstbaar

Een andere vrouw die een grote rol speelt in zijn leven is zijn moeder. "Ze was een spontane, lieve, hardwerkende vrouw. En zoals dat toen ging, deed ze alles in het huishouden. Voor 5 mannen wassen, strijken en koken. Ze was een dienstbare vrouw. Daar is niets op tegen." Bram grijnst en vervolgt: "Ik zou willen dat meer vrouwen nog zo zouden zijn. Waarom zou een vrouw met hersens en een baan niet dienstbaar kunnen zijn? Zoals ik de vuilniszakken voor mijn vriendin naar beneden draag, zo vind ik het een vrouw passen dat zij een man na een dag hard werken iets lekkers voorschotelt. In de liefde doe je wat voor elkaar."

"Er was een aanbieding om een programma te maken: Bram zoekt werk"

Kindje

Brams vriendin Nienke is 20 jaar jonger en ook advocaat. Als hij een kindje met haar zou krijgen, zou ze dan haar carrière aan de wilgen moeten hangen? "O, ik zou best nog een kindje willen", aldus Bram, die al vader is van 3 kinderen (Mischa van 23, Nathan van 21 en Chaya van 19). "Ik ben 55: het kan nog net. En dan zou ik best 3 dagen in de week voor dat kindje willen zorgen."

Bram zoekt werk

Onlangs maakte Bram de overstap naar de politiek: hij is lijsttrekker van de partij Voor Nederland. Mist hij de advocatuur niet? "Het pleiten, het echte handwerk, dat zal ik blijven missen, want dat was mijn tweede natuur. Dat is verdrietig. Maar ik moet verder, niet waar? Ik heb aanbiedingen gehad waarvan ik dacht: dat is niet echt iets voor mij. Er was een aanbieding om een programma te maken, dat heette Bram zoekt werk. Daar kon ik heel aardig aan verdienen. Maar ik dacht toch: dat moet je maar niet doen, Bram. Ik probeer mijn waardigheid te behouden."

Het hele interview met Bram Moszkowicz lees je in Libelle 30, die vanaf 17 juli in de winkels ligt.

Interview: José Rozenbroek. Bewerking: Helene van Santen. Beeld: Ester Gebuis

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden