Stiefstruggles Beeld Getty Images/iStockphoto
StiefstrugglesBeeld Getty Images/iStockphoto

PREMIUMStiefstruggles

Bregjes stiefdochter zoekt de competitie: “Ze vraagt mijn vriend met wie hij liever knuffelt, haar of mij”

Bregje (39) kan maar niet wennen aan het gestook van haar stiefdochter. “Ik houd echt van Merijn, maar ik weet niet of ik dit volhoud.”

Hanneke MijnsterGetty Images/iStockphoto

“Hij was de enige zonder zonnebril en opgestoken duimen - een unicum, bleek na maanden Tinderen. Echt een leuke vent om te zien, en net als ik een boekenliefhebber. Dagenlang appten we top vijfjes naar elkaar, van Nederlandse schrijvers, van Engelse romans, van guilty pleasures.

Dochter

“Op de eerste date was het meteen raak. Hij kookte zijn befaamde vispasta voor me en ik ging pas de volgende middag naar huis. We zijn nu twee jaar samen en als het aan Merijn ligt, trek ik morgen nog bij hem in. Hij is negen jaar ouder dan ik en heeft een dochter van inmiddels acht, Sylke. Ze is het grootste deel van de tijd bij hem en alleen op woensdag bij haar moeder. Andersom zie je vaker, inderdaad.

De band met zijn ex is niet zo best, en het wil nog weleens gebeuren dat ze Sylke toch niet op komt halen op ‘haar’ dag. Zo ontzettend sneu. We hebben het eerste half jaar gedatet op dagen dat Sylke bij haar moeder of bij zijn ouders was. Toen kwam eindelijk de grote ontmoeting, ik bakte pannenkoeken en we aten ijs toe, en daarmee was mijn rol als meemoeder geboren.

Passief-agressief

“Sylke is een vrolijk en druk meisje, heel gezellig. Het enige probleem is dat ze zo vaak de aanval tegen me inzet, op een passief-agressieve manier. Als ik blijf slapen, kruipt ze steevast bij ons in bed en klampt zich dan als een koala aan haar vader vast. En toen ik een keer mijn sloffen in de gang had laten liggen, hoorde ik haar tegen Merijn jammeren dat ik er ‘zo vaak was dat ik zelfs mijn spullen niet meer meenam.’

Ze zoekt vaak de competitie met mij en vraagt dan aan Merijn met wie hij liever knuffelt, met haar of met mij. En van wie hij het liefst kusjes krijgt. Hij zegt dan dat zij natuurlijk de allerliefste is, en dat hij het meest van haar houdt. En dat raakt me. Niet omdat hij Sylke laat ‘winnen’, de band tussen ouder en kind is immers niet te evenaren, de pijn zit ‘m in de strijd die ze zoekt. Ik voel me ongewenst door zijn dochter, ook al zegt ze altijd dat ze me heel lief vindt.

Trouwfoto

“Ze blijft hopen dat haar ouders weer bij elkaar komen en draagt een kopie van hun trouwfoto in een medaillon om haar nek. Merijn is dol op mij, dus daar maak ik me niet druk om. Maar hij remt zijn dochter ook niet af. Ondertussen zinspeelt hij dus wel op samenwonen en een toekomst met zijn drieën. Sylke went er vanzelf wel aan, denkt hij, maar ik moet er niet aan denken om straks in mijn eigen huis in dat geclaim te zitten. Of steken onder water te krijgen.

Laatst waren we een weekend weg met z’n drieën en ik reed op maandagochtend jankend naar mijn eigen huis. Daar zat ik eerst een uur als een zombie op de bank voordat ik ook maar iets aan mijn werk kon doen. Het hele weekend hadden we Sylke met fluwelen handschoentjes behandeld, om maar te zorgen dat ze blij bleef. Ik trek dat dus niet. En Merijn volgens mij ook niet, want ik zag hem steeds worstelen met zijn aandacht voor mij en voor Sylke.

Toen ik ernaar vroeg ontkende hij het eerst, maar later gaf hij ook wel toe dat het weekend vooral werken was geweest. Als ik iets over Sylke zeg, of haar begrens dan krijg ik van hem ‘de blik.’ Maar jeetje, hoe kunnen we ooit samenwonen als ik niet mijn mening over zijn kind of zijn opvoeding mag geven? Zolang zij de ruimte voelt om met mij een strijd te zoeken, blijf ik op afstand. En zo blijven Merijn en ik dat dus ook van elkaar. Ik houd zoveel van hem, maar ik weet niet of ik dit volhoud. En is alleen houden van wel genoeg?”

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden