Wijn Beeld Getty Images
WijnBeeld Getty Images

PREMIUM

Carla (35): “Ik heb nog nooit iemand zó zien genieten van een glas wijn”

Iedereen heeft een verhaal. Groots en meeslepend of juist klein en ontroerend. Deze week vertelt Carla over de liefde voor wijn die zij en haar man deelden. Na een heftige diagnose mocht haar man echter bijna niet meer drinken.

Tineke BeishuizenGetty Images

Carla (35): “Ik weet niet precies wanneer ik wijn ben gaan drinken, ik was in de twintig. Vóór die tijd vond ik wijn iets voor oudere mensen, maar ik vond het eerste slokje wijn toen eigenlijk best lekker. In die tijd ontmoette ik mijn man, een wijnliefhebber én hij hield van sterke drank. Hij liet me kennismaken met al die ‘gezellige momentjes’: een drankje voor het eten, tijdens het eten, een nachtmutsje. En nou ja, vooruit, het is zo gezellig, nog ééntje dan. Eigenlijk zoals al onze vrienden en kennissen ook leven. Echt, daar zitten geen alcoholisten bij. Toen we getrouwd waren en kinderen kregen waren die wijntjes onze rustmomentjes van de dag. Ik keek ernaar uit.”

Nachtmerrie

“Op een avond klaagde mijn man over buikpijn. We kennen allemaal de verhalen over mannen die meteen zielig zijn als ze een pijntje voelen, maar deze pijn werd erger. Toen hij alleen nog maar met opgetrokken benen lag te kreunen heb ik de dokterspost gebeld. Een uur later lag hij in het ziekenhuis. Na een aantal onderzoeken kwam de uitslag: een acute ontsteking van de alvleesklier. Dat was schrikken, vooral omdat ze op foto’s iets zagen wat er niet hoorde. Het woord ‘kanker’ werd ook genoemd. We leefden in een nachtmerrie. We waren een jong gezin met twee kleine kinderen, die hun vader wel nodig hadden. Hoe moest het verder als het verkeerd zou aflopen? Gelukkig kwam hij er goed van af. Maar hij moest zich wel aan strikte leefregels houden: geen sterke drank meer. Af en toe een glaasje wijn mocht.”

‘Nooit meer die pijn’

“Dat gaat nog wat worden, dacht ik, maar tot mijn verbazing hield mijn man zich vanaf dag één aan de voorschriften. ‘Liever nooit meer een druppel dan nog eens zo’n pijn’, zegt hij. Hij ontdekte dat alcoholvrij bier ook best lekker is. Dat wijntje dat hij eens in de week mag, smaakt ook veel beter ineens. Ik heb nog nooit iemand zó zien genieten van een enkel glas wijn! En ik? Ik doe gewoon met hem mee, want in m’n eentje drinken, daar is niks aan.”

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden