Vrouwen Beeld Getty Images
VrouwenBeeld Getty Images

PREMIUM

Carla (45): “De ruzies tussen mijn zus en haar dochter worden steeds heviger en feller”

Iedereen heeft een verhaal. Groots en meeslepend of juist klein en ontroerend. Deze week vertelt Carla over de ingewikkelde relatie die haar zus met haar nichtje heeft.

Tineke BeishuizenGetty Images

Carla (45): “Het duurde jaren voordat mijn zus een kindje kreeg, de ene zwangerschap na de andere eindigde in een miskraam. Haar man was bereid om een leven zonder kinderen te accepteren, maar mijn zus gaf haar kinderwens niet op. Ze deed er steeds krampachtiger over. Toen ze op een gegeven moment weer zwanger was, hield de hele familie de adem in, want we gunden het haar zo dat het nu eindelijk goed zou gaan. Tot onze blijdschap gebeurde dat ook. Ze kreeg een dochter en vanaf dat moment draaide haar leven alleen nog maar om de baby.

Alleenstaande moeder

Het eerste halfjaar zorgde ze fulltime voor haar kind, wat gelukkig kon omdat haar man voldoende verdiende. De baby naar een crèche brengen was ondenkbaar voor haar. Er was maar één persoon die voor haar kind kon zorgen en dat was zijzelf. Na dat halfjaar ging ze weer aan de slag en had ze een gastmoeder gevonden die ze haar dochter wel toevertrouwde. Maar zodra ze thuis was, mocht eigenlijk niemand zich met haar dochter bemoeien. Zelfs als haar man zijn kind wilde verschonen, stond ze commentaar te geven: hij was te onhandig, hij deed het niet op háár manier... Toen haar man een paar jaar later opstapte, maakte dat nauwelijks indruk op mijn zus. Ze vond het wel prettig, als alleenstaande moeder. Nu had ze haar kind helemaal voor zich alleen.

Ruzies

Ook toen mijn nichtje ouder werd, bleef mijn zus haar als een waakhond beschermen. Met andere kinderen uit de straat buiten spelen? Geen sprake van. Schoolreisjes? Mijn zus ging mee als begeleidster. Ze werd nog naar school gebracht en gehaald toen ze tien was. Dat was na veel ruzies niet verder dan de hoek van de school zodat niemand het zag, maar toch.

Inmiddels is mijn nichtje dertien. Ze trekt zich steeds minder aan van haar moeder. Als ze afspreekt met vriendinnen zet ze haar mobiel uit, anders belt haar moeder elk halfuur. De ruzies thuis worden steeds heviger en feller. Ik zie het vanaf een afstandje gebeuren en het zou me niet verbazen als mijn nichtje meteen op haar achttiende het huis uitgaat. Hoe het dan verder moet met mijn zus? Geen idee, maar ik vrees het ergste!”

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden