Caroline Griep Beeld Marco Okhuizen
Caroline GriepBeeld Marco Okhuizen

Caroline Griep: “Dat ze elk historisch besef aan hun laars lappen zou lachwekkend zijn als het niet zo treurig en smakeloos was”

Caroline Griep (56) is journalist en eindredacteur. Ze schrijft over onderwerpen als psychologie, leefstijl, opruimen en dingen die haar opvallen in het nieuws. Toen de poster van Forum voor Democratie (FvD) voorbijkwam, wist ze niet wat ze zag.

Column

De gewoonte om meteen na het wakker worden op mijn telefoon het nieuws en social media te checken, leidt, als ik me ergens over opwind, op de vroege ochtend weleens tot een verontwaardigd Facebook-bericht. Gisteren luidde dat: ‘Goedemorgen. Sprakelozer word ik niet, want smakelozer wordt het niet. Iedereen die FvD heeft gestemd, moet zich kapot schamen. En kan mij per direct ontvrienden.’

Aanleiding was Thierry Baudets tweet van de poster waarmee hij en nog wat andere actiegroepen en organisaties, zoals Viruswaarheid van Willem Engel en Nederland in Verzet, oproepen om op 5 mei 75 jaar vrijheid te herdenken. Niks mis mee zou je denken. Het duurt dan ook even voor tot me doordringt wat de betekenis is van het ‘1945- †2020’ dat eronder staat. Bedoelen ze met dat overlijdenskruisje nu serieus dat we onze vrijheid vorig jaar ten grave hebben gedragen?

Ja hoor, de begeleidende tweet verduidelijkt het: “Sinds maart vorig jaar worden de vrijheden, waar onze grootouders voor hebben gestreden, steeds verder ingeperkt. Daarom herdenken we op 5 mei en staan we samen op voor vrijheid.”

Historisch besef

Dat ze elk historisch besef aan hun laars lappen, zou lachwekkend zijn als het niet zo treurig en smakeloos was. Vanavond om 20 uur herdenken we alle Nederlandse oorlogsslachtoffers sinds de Tweede Wereldoorlog. Hoe verdrietig ook, we herdenken niet de coronaslachtoffers, al heeft iedereen natuurlijk de vrijheid om aan zijn/haar eigen dierbare overledenen te denken. Morgen vieren we de bevrijding van de Duitse bezetting in Nederland in 1945.

Het lijkt me duidelijk dat beide gelegenheden niets, maar dan ook helemaal niets, met de huidige pandemie te maken hebben. En ook niet met de ons opgelegde maatregelen, hoe stomvervelend we die inmiddels ook vinden. Niet alleen gaat de vergelijking volstrekt mank, het is zelfs griezelig dat ze mensen op deze doortrapte manier proberen mee te krijgen in hun van de realiteit losgezongen ideeën.

Respect

De oorlog is nu 76 jaar geleden en er zijn steeds minder mensen die de bezetting en alle gruwelen bewust en aan den lijve hebben ondervonden; wie in 1940 werd geboren, is nu de tachtig gepasseerd. Over afzienbare tijd resten ons alleen nog de verhalen en talloze boeken en films over de inktzwarte oorlogsjaren om de herinnering levend te houden. Daarom zijn vandaag en morgen elk jaar belangrijke momenten om bij onze geschiedenis stil te staan. Uit respect voor het leed en verdriet dat nog altijd voortleeft in vele families. Dat mag nooit worden vertroebeld door misleidende aandachttrekkerij van politici en activisten die ons een ‘alternatieve werkelijkheid’ willen opdringen.

Een Facebook-vriend reageerde op mijn bericht met: “Dit is precies wat ze willen. Verontwaardiging van mensen die wel fatsoen hebben en die dan weer hun boodschap delen. Speel ze dus niet in de kaart maar negeer ze!” Misschien heeft hij een punt, maar mij lijkt het belangrijker dat we door dit te delen het bewustzijn vergroten over hoe smakeloos dit is.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden