null Beeld

Carolines opruimtip: huizenruil

Huizenruil een hoop gedoe? Organizer Caroline Griep legt uit hoe je het zonder stress kunt aanpakken. En als je er écht voor gaat... kun je er zelfs een vakantie aan overhouden!

Vera Klandermans

Als ik vertel dat ik mijn huis graag ruil, reageren mensen vaak huiverig. Of ik het niet vervelend vind dat anderen aan mijn spullen zitten? Nee, daar heb ik geen problemen mee. Het maakt toch niet uit wie de waterkoker aanzet? Of de douchekraan opendraait? En of ik niet bang ben dat ze dingen mee zullen nemen? Nee, ik koester wat ik heb, maar ik wil niets hebben waar ik me zorgen over hoef te maken. Heel persoonlijke bezittingen berg ik gewoon op.

Geen gedoe

Of het niet een verschrikkelijk gedoe is om je huis ‘ruilproof’ te maken? Nee, ook dat niet. Het kost wat tijd, maar daar staat een ‘gratis’ vakantie tegenover. En je kunt het natuurlijk net zo dol maken als je zelf wilt.

Voor vertrek

In de weken voor vertrek begin ik met opruimen, gewoon telkens iets, niets om stress van te krijgen: badkamerkastje, washok, ijskast, bestekla, brievenbakje… Gisteren heb ik mijn winterkleding opgeborgen. Dat scheelt straks bij het pakken van mijn koffer en het maken van genoeg ruimte voor mijn ‘ruilers’. De eerste keer had ik mijn hele kast leeggehaald, maar dat doe ik niet meer: ik zorg voor genoeg ruimte om kleren op te hangen, een paar lege planken en een ruime lade. Mijn eigen kleren en schoenen doe ik in hoezen en tassen, ziet er keurig uit. Komend weekend ga ik alle kussens, moltons en dekbedden wassen, vind ik wel zo fris voor mijn gasten.

Paar tientjes

En verder komt mijn trouwe hulp-op-afroep de dag voor vertrek grondig schoonmaken, dat hoort bij mijn voorpret, die paar tientjes maken de vakantie ook niet ineens onbetaalbaar.

Gênant schoon

Eigenlijk is het zo dat je niet alleen je gasten, maar ook jezelf een plezier doet met deze voorbereidingen. Hoe jij het achterlaat is namelijk de standaard voor je ruilers, die zullen het weer in die staat terugbrengen. Die van mij hadden er vorig jaar trouwens nog een schepje bovenop gedaan, het was gênant schoon…

null Beeld

Samen opruimen is een stuk leuker dan alleen. Personal organizer Caroline Griep geeft elke week de beste tips om je huis opgeruimd en geordend te houden. Meer tips van Caroline? Je vindt ze op Griepruimtop.nl en op Carolines Facebookpagina.

Portretfoto: Suzanne Liem. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden