null Beeld

Carolines tip: wonen zonder opbergbakken

Als je klein woont, moet je slim omgaan met de ruimte die je hebt. We kiezen meestal snel voor opbergbakken maar dat hóéft niet.

Vera Klandermans

Een lezeres schreef me: "Ik woon klein, hoe voorkom ik dat ik overal opbergbakken heb staan?" Interessant onderwerp, want zelf woon ik ook klein, en ik heb dus helemaal geen opbergbakken staan. Ik heb geen gang, geen halletje, geen berging, zolder of kelder (ja, ik woon inderdaad in een soort schoenendoos, haha!) Het enige wat ik heb is een hok voor de wasmachine, waar ik gelukkig twee flinke planken boven kon maken (voor een koffer, de gereedschapskist en de wasmiddelen).

Ruime kledingkast

Toen ik hier kwam wonen, heb ik een zo groot mogelijke boekenkast aangeschaft met onderin kastjes met deurtjes, voor glazen, kerstspullen, administratie e.d. In mijn slaapkamer heb ik een ruime kledingkast gezet. Met erbovenop vier Ikea-zakken voor mijn zomer/winterkleren.

Kleine woonruimte? Groot voordeel

Er is eigenlijk maar één manier om die opbergbakken te voorkomen: zorgen dat je niets hebt om erin op te bergen… Dat klinkt flauw, ik weet het, maar toen ik zelf minstens eenderde van mijn spullen weggedaan had (kringloop/Marktplaats/weggegeven), voelde niet alleen mijn huis maar ook mijn leven een stuk overzichtelijker. Niet veel ruimte hebben werd zo een voordeel. Omdat je maar weinig nieuwe dingen kunt kopen, denk je automatisch beter na over wat je in huis haalt. Dat scheelt nog geld ook!

Plastic opbergbakken zijn naar mijn mening trouwens alleen geschikt voor kelders, zolders en garages, want ze dragen niets bij aan de sfeer in huis. Voor het sorteren van speelgoed maak ik (bij mijn klanten) een uitzondering, maar als hun budget het toelaat, adviseer ik altijd om de vrolijkste exemplaren te kopen die ze kunnen vinden. En o ja, onder een bed kunnen ze ook wel, als ze aan het oog onttrokken worden door een sprei. Mocht je er toch niet zonder kunnen, kijk dan eens of je geen mooie opbergdozen kunt vinden, die leuk staan bij de rest van je interieur.

Meer tips van Caroline? Je vindt ze op Griepruimtop.nl en op Carolines Facebookpagina.

null Beeld

Portret: Suzanne Liem

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden