null Beeld

Champagne, cava of prosecco: wat is de beste keuze voor de lijn?

Probeer je af te vallen, maar wil je tijdens de jaarwisseling toch een glaasje bubbels drinken? Wij zochten voor je uit welke flessen het minste suiker bevatten.

Linda Almekinders

Het aantal calorieën in champagne, cava of prosecco is nagenoeg gelijk: gemiddeld zo'n 77 kcal per glas. Maar het hangt er natuurlijk ook vanaf hoeveel suiker er aan toegevoegd is. En daar zit nogal een verschil in.

Mengsel van rietsuiker

Tijdens het fermentatieproces van de wijn worden de natuurlijke suikers uit de druiven omgezet in alcohol. Later vindt er nog een 2e gisting plaats: daarvoor wordt liqueur de dosage toegevoegd, een mengsel van rietsuiker en gist. Ook nu worden de suikers omgezet in alcohol, maar er blijven restsuikers over. De hoeveelheid suiker in de liqueur de dosage bepaalt de zoetheid van de wijn.

Smaaktypes

Er zijn verschillende smaaktypes van champagne, cava en prosecco. Die worden aangeduid met verschillende benamingen op de fles, zoals brut, sec, of demi-sec. Aan deze benamingen kun je zien hoeveel suiker er in een fles zit. Een overzichtje:

Champagne

Extra brut: maximaal 6 gram suiker per liter

Brut: 6 tot 15 gram (dit is de meest gangbare champagne)

Sec: 17 tot 35 gram suiker

Demi-sec: 33 tot 50 gram suiker

Doux: meer dan 50 gram suiker

Cava

Extra brut : maximaal 6 gram suiker per liter

Brut: 6 tot 15 gram

Extra Seco: 12 tot 20 gram

Seco: 17 tot 35 gram

Semi-Seco: 33 tot 50 gram

Dulce: meer den 50 gram suiker per liter

Prosecco

Brut: maximaal 12 gram suiker per liter

Extra Dry: tussen 12 en 17 gram per liter

Dry: 17 tot 32 gram

Brut of sec?

Laat je dus niet in de maling nemen door de benaming extra seco of extra dry, want deze flessen zijn dus helemaal niet de meest droge wijnen. Wil je zo min mogelijk suikers binnenkrijgen tijdens oud en nieuw, ga dan dus voor een fles extra brut of brut. Er bestaat ook champagne en cava waaraan geen liqueur de dosage is toegevoegd en waarin minder dan 2 gram suiker per liter zit. Deze flessen hebben benamingen als brut nature of brute zéro.

De leukste artikelen van Libelle Daily in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan op Libelle.nl/nieuwsbrief.

Bron: Gall & Gall, Prosecco Name, Algemene Wijninfo.be

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden