Charlotte van appel

Benodigdheden voor circa 8 personen

• 6-8 granny smiths appels, geschild

• citroensap

• 200 g kristalsuiker

• dunne reepjes schil van 1 citroen

• ½ tl vanille-extract voor de custard:

• 2½ dl melk

• 2½ dl slagroom

• 2 eieren

• 2 eidooiers

• 115 g witte basterdsuiker

• merg uit 1 vanille­stokje

• 6-7 blaadjes witte gelatine

• 4 el appelsap

Bereidingswijze

  1. Schaaf de appels in flinterdunne plakjes en leg deze direct in water met een beetje citroensap.
  2. Breng 5 dl water met de suiker, citroenschil en vanille aan de kook tot de suiker is opgelost. Voeg een deel van de appelschijfjes toe en verwarm ze circa 30 sec. tot ze nét zacht zijn. Laat ze op een doek uitlekken.
  3. Kook op deze manier alle appel­schijfjes. Pas op dat ze niet breken.
  4. Verwarm voor de custard de melk met de slagroom. Klop de eieren los met eidooiers, suiker en vanille.
  5. Schenk het hete melkmengsel er onder roeren bij. Schenk daarna dit mengsel terug in de pan. Laat het op heel zacht vuur enigszins binden.
  6. Week de blaadjes gelatine circa 5 min. in ruim koud water.
  7. Verwarm het appelsap en los hierin de uitgeknepen gelatineblaadjes op.
  8. Roer dit mengsel door de custard en laat afkoelen tot het mengsel nét lobbig wordt.
  9. Bekleed een ronde vorm van 16-18 cm doorsnede en 6-7 cm hoog met de plakjes appels, laat de plakjes over de rand hangen.
  10. Schep de lobbige custard erin en dek de boven­kant af met plakjes appel. Laat de charlotte in de koelkast minstens 2 uur opstijven en stort hem voor serveren.

Bereidingstijd: circa 1 uur. Opstijven: minstens 2 uur. Circa 275 kcal p.p.

Productie: Marina van Dijk. Fotografie: Peter Kooijman.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden