null Beeld

Chef-kok Alain Caron: “Aan mijn tekentafel kan ik dagen doorbrengen”

Als de Franse chef-kok Alain Caron (64) niet in de keuken is, dan kan hij uren zitten tekenen aan zijn tekentafel.

BN'ers over hun dierbaarste bezit

“Thuis breng ik de meeste tijd door in de keuken. Daar voel ik me goed. Ik heb graag mensen over de vloer, in de open keuken ben ik dan ook tijdens het koken dicht bij mijn kinderen of gasten. Het staat er vol met apparatuur, veel pannen en veel messen. En sta ik niet in de keuken, dan zit ik aan mijn bureau. Al jaren hetzelfde plekje waar ik uren of zelfs dagen doorbreng om te tekenen. Een simpel bureau, want het gaat om het papier. Mijn bureau ligt vol met papier en boekjes. Ik ben gek op Japans papier en heb dozen vol potloden verzameld. Ik maak graag snelle lijntekeningen die ik één keer op papier zet. Het zijn altijd mensen, met een korte zin over het leven die ik zelf verzin. Die boekjes zijn een levenslang dagboek. Ik heb honderden boeken vol met duizenden van dit soort tekeningen. Ik kan lang naar een witte pagina staren voordat er iets komt. Ik teken echt op intuïtie. Dat doe ik al mijn hele leven. Ik was nog geen jaar oud toen ik al aan het tekenen was. De mooiste tekeningen lijst ik in en krijgen een plekje in de restaurants.

null Beeld
null Beeld

Ons huis is niet groot, maar heel knus. Een klein huis is ook veel gezelliger. We hebben niet veel spullen, maar wel mooie dingen in huis. Bijzondere boeken en een grote kast met een verzameling servies. Mooi betekent niet meteen superduur, maar wel dat het bijzonder is. Bijvoorbeeld een knoflook van keramiek die is gemaakt door een familievriendin. Mensen die bij ons te gast zijn, vinden het fijn bij ons. De sfeer is goed. In ons huis voel je de warmte, de gezelligheid en de liefde. Alsof je even in Parijs bent.”

Het huis van mijn jeugd
“Na mijn geboorte verhuisden mijn ouders naar een flat bij Porte de Clignancourt, een volkswijk in het Achttiende Arrondissement in Parijs.”

Huidige woonplaats
“Ik woon al bijna veertig jaar in Amsterdam.”

Mijn huis
“Een knus oud appartement uit de jaren 60. Ik zou niet kunnen wonen in een huis van 200 vierkante meter.”

Liefde voor interieur
“Ik houd van mooie dingen, maar ben er niet zo heel veel mee bezig.”

Miskoop
“Als ik iets meeneem dat mijn vrouw niet leuk vindt, dan komt het er niet in. Dat geldt andersom ook.”

Droomhuis
“Een huis op een berg niet te ver van de zee en niet te ver van de stad. In Italië of Frankrijk. Als het maar niet naast een snelweg is die je altijd hoort. En als er maar een kamer is waar ik kan drummen, gitaar spelen en tekenen. En natuurlijk een topkeuken.”

  • Alain Caron (Parijs, 1957) is chef-kok en heeft drie restaurants in Amsterdam; Cantine de Caron, De Gouden Reael en Café Caron. Alain is ook regelmatig te zien op tv, nu in het dagelijkse programma BinnensteBuiten. In september bracht hij zijn nieuwe kookboek La Table de Caron uit. “Met dit boek kan iedereen Caron thuis koken.” € 33,99 (Carrera Culinair)
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden