Vrouwen Beeld Getty Images
VrouwenBeeld Getty Images

PREMIUMAzen op de erfenis

Christien (51): “Ik wil mijn ouders niet verdrietig maken met argwaan naar hun oudste zoon”

Iedereen heeft een verhaal. Groots en meeslepend of juist klein en ontroerend. Deze week vertelt Christien (51) over het wantrouwen dat zij heeft naar haar oudere broer.

Tineke BeishuizenGetty Images

Christien: “Ik heb twee broers. Met de jongste heb ik altijd goed kunnen opschieten. Hij is twee jaar jonger en keek tegen mij op, iets wat ik als kind natuurlijk geweldig vond. We speelden vaak samen en toen we later op dezelfde basisschool zaten, hielpen we elkaar als we problemen hadden. Met mijn drie jaar oudere broer had ik weinig contact, hij was altijd erg op zichzelf en deelde nooit iets met ons. Hij bemoeide zich alleen met dingen als hij er voordeel van had. Als er iets werd uitgedeeld stond hij vooraan, maar hij was nergens te bekennen als we een handje moesten helpen. Het klinkt akelig, maar ik heb nooit warme gevoelens voor hem gehad. Misschien was ik daardoor zo verrast door wat hij onlangs deed.

Testament van ouders

Onze ouders zijn allebei begin tachtig, hebben allerlei kwaaltjes en beginnen een beetje de grip op de werkelijkheid te verliezen. Mijn jongere broer en ik vroegen ons al af waarom onze oudste broer opeens zo vaak bij hen over de vloer kwam en zo aardig en behulpzaam was. We begrepen het niet. Maar heel toevallig hebben we ontdekt wat erachter steekt, toen mijn moeder het de laatste keer dat ik bij haar was per ongeluk vertelde. Mijn oudste broer heeft onze ouders gezegd dat het hoog tijd is dat ze hun testament opmaken. En omdat zoiets nogal ingewikkeld is, wil hij hen wel een handje helpen. Het enige wat ze moesten doen was hem machtigen om hun bankrekening te beheren, dan hoefden ze zich nooit meer met financiële afwikkelingen bezig te houden...

Nu denk ik niet dat hij onze ouders zal bestelen, maar ik weet zeker dat veel dingen in zijn voordeel zullen uitpakken. Toen mijn broertje en ik tegen hem zeiden dat wij hierover hadden willen overleggen, zei hij: ‘Zie er maar eens tussen te komen!’, met zo’n lachje dat we maar al te goed van hem kennen. Zijn laatste move is dat hij de auto van mijn ouders heeft overgenomen, waar ze tot een jaar geleden nog in reden. Wat hij ervoor heeft betaald? Daar zijn ze allemaal erg vaag over. Ik hou van mijn ouders en ik wil ze niet verdrietig maken met argwaan naar hun oudste zoon. Het enige goede aan de hele zaak is dat ze genieten van de aandacht die ze van hem krijgen.”

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden