null Beeld

Coen Swijnenberg over Serious Request en een week lang niet eten

Vanavond is het zo ver: 3FM Serious Request gaat van start! Dj’s Coen Swijnenberg, Gerard Ekdom en Domien Verschuuren gaan voor een week het Glazen Huis in om geld op te halen voor het Rode Kruis. Door 24 uur per dag radio te maken én niet te eten vragen ze aandacht voor slachtoffers van seksueel geweld in conflictgebieden. Wij spraken Coen nog even voor hij vanavond op de Grote Markt in Haarlem wordt opgesloten.

Elselien van Dieren

Je zit voor de vijfde keer in het Glazen Huis. Waar kijk je het meest naar uit?Het allerleukste is dat ik een week lang 24 uur per dag radio mag gaan maken. Daarnaast is 3FM Serious Request voor mij deze keer extra speciaal, omdat ik voor het doel van dit jaar naar Colombia ben gereisd. Daar sprak ik met vrouwen en meisjes die slachtoffer zijn van seksueel geweld. Die gesprekken hebben me extra gemotiveerd om er een fantastische week van te maken.”
Hoe gaat het Rode Kruis de slachtoffers helpen?

Het Rode Kruis zorgt er onder andere voor dat deze vrouwen onderdak krijgen in een Save House, want vaak zijn ze gevlucht na een ontvoering of worden ze verstoten door hun familie. Ook krijgen ze hulp van een psycholoog. En daar zijn er nu echt nog te weinig van, dus daar is geld voor nodig.”
Gaat het lukken om de ruim 12,3 miljoen euro van vorig jaar te overtreffen?

Natuurlijk hoop ik dat de opbrengst opnieuw heel hoog is, maar het is geen wedstrijd. Ook met 11 miljoen kan het Rode Kruis ontzettend veel doen.”
Hoe is het om in een glazen huis te wonen?

“Het is heel gek om je bed uit te rollen en meteen oog in oog met een heleboel mensen te staan. Ik zit als radioman normaal gesproken in een studio met drie mensen een uitzending te maken. Het is echt geweldig dat iedereen komt kijken, maar aan die aandacht moet ik altijd wel even wennen.”
Wat ga je doen als je weer naar buiten mag?

Heel veel slapen, wennen aan de stilte om me heen en voorzichtig wat proberen te eten. Dat valt namelijk echt niet mee als je een week lang niets gegeten hebt.”
En nu nog even lunchen. Wat ga je nemen?

"Ik denk dat ik thuis gewoon een simpel broodje eet. Uitgebreid eten komt na Serious Request wel weer."

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden