null Beeld

Column Femke – Dit is nu eenmaal ons defect

Redactie Libelle.nl
null Beeld

Dit is nu eenmaal ons defect, besluiten we. En bestellen nog een wijntje

“Nou, en nu heb ik dus de hele tijd last van mijn darmen. De dokter heeft me antibiotica gegeven, maar daar kreeg ik allerlei bijwerkingen van, dus daar ben ik ook maar weer mee gestopt. Tja, het is altijd wat met mij. Wat heb jij momenteel?”

Ik zit op een terras tegenover een goede vriendin en moet een beetje lachen als ze me vertelt over haar buikklachten. Niet omdat ik het niet serieus neem, maar omdat het al-tijd wat is met ons. Heeft zij depressieve klachten, heb ik last van mijn rug. Als zij verkrampte schouders heeft, ben ik somber. Of zoals nu: ik zit onder de eczeemplekken en zij heeft last van haar darmen. Het gaat hele periodes goed en dan ineens gaat het weer mis. Wat het is? Geen idee. Het makkelijkste antwoord is dat we neurotische types zijn. Er wordt in ieder geval nooit een duidelijke diagnose bij een van ons beiden gesteld. Waarschijnlijk zijn we hypergevoelig en hebben externe factoren (gedoe op het werk, gedoe thuis, gedoe met vrienden) altijd effect. Geestelijk of lichamelijk. Beiden hebben we er jarenlang tegen gevochten. Therapieën gevolgd, gezond geleefd, minder gezond geleefd, zalfjes gesmeerd, oefeningen gedaan, pillen geslikt. Het ene hielp, het ander niet. Inmiddels kunnen we er beiden een stuk ontspannener mee omgaan. “Dit is nu eenmaal ons defect”, zeggen we tegen elkaar, en bestellen nog een wijntje. Tere zieltjes, dat zijn we, in een wereld waar alles misschien net iets sneller gaat dan goed voor ons is. Ik denk weleens dat we beter zouden gedijen op een berg in India. Beetje mediteren, beetje koken, een paar lieve kinders opvoeden en vooral veel wandelen in de natuur. Maar jammer genoeg wonen we niet in India. En eigenlijk vinden we dat, tegen beter weten in, niet eens jammer. Want we houden van het snelle leven dat we leiden. Het stadse leven, waarin werk belangrijk is, waarin we dromen van verre reizen en die ook maken, waarin we tot diep in de nacht filosoferen over wat we nog willen bereiken en vervolgens weer vroeg eruit moeten om ons kind naar de opvang te brengen of om op tijd te zijn voor een zakelijke bespreking. Het is alsof we altijd maar bezig zijn om van een maat 40 in een maat 36 te passen. Een gevecht, dat is het. Maar stilletjes genieten we er ook van.

Femke Sterken (32) is reportageredacteur bij Libelle. Ze is getrouwd met Reinier en moeder van baby Max. Femke woont in Amsterdam. Lees ook haar column over haar arsenaal aan slaapmiddelen, of een van de andere columns.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden