null Beeld

COLUMN: Femke is geobsedeerd door haar leeftijd

"Het trieste is dat ik 18 nog steeds als de ultieme leeftijd zie", bekent columniste Femke.

De laatste jaren ben ik steeds meer geobsedeerd geraakt door leeftijd. Ik zie het aan mijn columns. Schreef ik voor mijn 30e nooit over hoe oud ik was, daarna heb ik dat elk jaar gedaan. Verder vraag ik opvallend vaak naar iemands leeftijd. Als mijn collega zegt: ‘Ik ga vanmiddag met een vriendin koffiedrinken’, kun je ervan uitgaan dat ik meteen zal informeren hoeveel lentes jong diegene is. Ook kan ik geen film meer kijken zonder direct te googelen hoe oud de hoofdrolspelers zijn.

36 jaar ben ik nu bijna. Ik herinner me nog dat mijn moeder 36 was; ik was toen 10 jaar. Logischerwijze vond ik haar destijds oud. De ultieme leeftijd, in mijn ogen, was 18. Verder dan dat keek ik niet. Maar toen ik 18 werd, bleek het prima, doch zeker niet fantastisch te zijn. Het trieste is echter dat ik 18 nog steeds als de ultieme leeftijd zie. Het is een hardnekkige gedachte die ik maar niet uit mijn hoofd krijg. Vanzelfsprekend weet ik dat de media het beeld van ‘hoe jonger hoe mooier’ gecreëerd hebben, maar ik ging ervan uit dat ik er niet gevoelig voor zou zijn. Wel dus. Ik laat me gek maken door tv-reclames, modebladen en billboards met kreukloze 14- tot 18-jarigen. Waanzin! Je stelt een voorbeeld met een kuiken, terwijl elk kuiken ernaar verlangt om kip te worden. Jarenlang ben ik kuiken geweest, met alle onzekerheden van dien. Ik heb keihard gewerkt om kip te worden, ben helemaal tevreden met mijn kip-zijn en toch word ik beperkt in het genieten daarvan, omdat me verteld wordt dat kuikens de halve wereld hebben.

Mensen, het is tijd voor revolutie! 36 is het nieuwe 18. Rond het 36e levensjaar hebben de meesten van ons het wel uitgevogeld; we hebben de liefde gevonden, een baan waar we ons fijn bij voelen, de keuze gemaakt of we wel of niet een gezin willen stichten en we hebben het droomhuis (binnen ons budget) gevonden en betrokken. 36 is waar de balans ligt, de angsten afgenomen zijn en je kunt gaan genieten van wat je hebt opgebouwd. 36 is een reëlere leeftijd om je aan te spiegelen dan 18. Het zou fijn zijn als de media dit inzien en omarmen. Dan kan ik mijn obsessie eindelijk loslaten.

null Beeld


Femke Sterken (35) is freelance journalist en columnist voor Libelle. Ze woont met Reinier en zoontje Max (2) in Amsterdam. Meer lezen van Femke? Haar andere columns vind je hier.

Beeld: Shutterstock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden