null Beeld

Column – Femke schrijft een brief aan zichzelf

Redactie Libelle.nl

Lieve Femke,

Je bent nu bijna een jaar moeder en het gaat redelijk. Gelukkig leur je niet de hele dag te pas en te onpas met foto’s van Max en je kunt ook nog wel eens over iets anders dan luiers en fruithapjes praten. Ook schiet je niet van elk kuchje van je kind in de stress en je brengt een stuk meer geduld op voor Max dan voor Reinier. Het feit dat je al zijn voedsel vers maakt en je niet laat verleiden door makkelijke potjes vind ik bovendien te prijzen. Ik zie ook dat je geniet van deze nieuwe rol in het leven en dat is mooi. Jarenlang heb je het moederschap uitgesteld, omdat je dacht dat het leven zou ophouden zodra er een kind was, maar je bent er nu eindelijk achter dat je dat helemaal zelf in de hand hebt. Wat ik echter zo jammer vind, is dat je je luiheid soms toch wel enigszins de boventoon laat voeren. Het is echt de bedoeling dat je, als je kind wakker wordt, ook wakker wordt. Je er makkelijk vanaf maken door een flesje te geven, het kind in de box te leggen en weer onder de wol kruipen… dat kan natuurlijk niet. En heb je je vriendinnen wel gezien? Die zijn de hele tijd in de weer met het aanbieden van allerlei speelgoed om het kind maar zo veel mogelijk te stimuleren. Jij geeft hem een tuimelpop en gaat lekker zitten kletsen met een vriendin die op bezoek komt. O, en wat ik helemaal erg vind, is dat je weer af en toe een sigaret opsteekt. Zo’n rokende, stinkende moeder. Vind je dat niet een beetje ver gaan? Je hebt altijd gezegd dat het gedaan zou zijn met het roken als je je eerste kind kreeg en kijk nu eens. Daarbij moet je ook eens wat meer aan lichaamsbeweging gaan doen. Je hebt nu eenmaal een zwakke rug, maar met een beetje fysiotherapie en een paar lesjes pilates zou het al een stuk beter kunnen zijn. Bovendien stel je door te sporten ook een goed voorbeeld voor je kind. Ja, je kunt wel zeggen dat je, nu Max er is, helemaal nergens meer tijd voor hebt, maar ik zie je de ene aflevering na de andere van Homeland kijken. Dus, Femke, je doet het aardig, maar er zijn nog heel wat vorderingen te maken. Aan de slag!

Liefs,

Femke

Femke Sterken (32) is reportageredacteur bij Libelle. Ze is getrouwd met Reinier en moeder van baby Max. Femke woont in Amsterdam. Lees ook haar column over hoe ze zich bloot geeft of een van de andere columns.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden