null Beeld

Column: Hans en een Man-Vrouw woordenboek

Redactie Libelle.nl

null Beeld

Gisteren verstond ik mijn vrouw weer eens verkeerd. Ik verstond haar wel, letterlijk dan, maar ik begreep haar weer eens niet. "Gaat het wel goed met je?", vroeg ze – en ik dacht meteen: o nee hè, niet nu een zwaar gesprek over mij, ons huwelijk en wat er nog meer bij dat soort gesprekken komt kijken. We stonden namelijk op het punt om naar het strand te vertrekken. Ik begon uitvoerig uit te leggen dat er niets, maar dan ook totaal niets met me aan de hand was. "O", zei ze toen ik eindelijk was uitgepraat, "dat bedoelde ik ook helemaal niet. Ik wou alleen maar zeggen dat je twee verschillende kleuren sokken aan hebt."

Toen kreeg ik een ingeving. Heb ik wel vaker, vijf jaar geleden nog, maar deze was anders. Dit was, kan ik wel zeggen, een tamelijk briljante ingeving. Let even op: dit idee kan, ik zeg kán, ook uw leven, en zeker uw huwelijk veranderen. Ik zit namelijk te denken aan een woordenboek Vrouw-Man en een woordenboek Man-Vrouw. In het woordenboek Vrouw-Man staan honderden woorden en uitdrukkingen die een vrouw vaak gebruikt en die door een man niet begrepen worden. In het woordenboek Man-Vrouw is het net andersom.

Nou? Hoor ik u juichen? Hoor ik u nu denken: o Hans, dat is inderdaad briljant, dat niemand anders daar ooit op is gekomen! Maar het is wel een klus, zeg. Ik ben niet bij de A begonnen, maar geheel willekeurig bij de W. De W van ‘Whah…’ uit het woordenboek Man-Vrouw. Elke man zegt dit wel eens tegen zijn vrouw. En die vrouw vraagt zich steeds weer af: wat betekent dit in godsnaam?

- Whah… Antwoord dat een man geeft op een onbegrijpelijke vraag van zijn vrouw. Whah… wordt doorgaans nonchalant uitgesproken, maar er zit stiekem ook iets smekends in, iets paniekerigs: ik begrijp niet wat je bedoelt met die vraag maar ik weet wel dat elk antwoord dat ik geef verkeerd valt. Whah… is een soort uitstel van executie. Meestal gevolgd door: "Hé sorry, maar ik moet echt hoognodig naar de wc." Verhelderend, toch?

Het schiet alleen niet op. Zo ben ik al vele uren bezig met een vraag die vrouwen wel eens stellen, meestal als je het totaal niet verwacht als man, en waarop een simpel 'ja!' niet volstaat. De vraag die elke man telkens weer compleet in de war brengt, eigenlijk de ultieme examenvraag in een Vrouw-Man-relatie: 'Houd je nog van me?'

Hans Verstraaten is getrouwd. Hij is journalist en columnist voor o.a. Management Team. Lees ook zijn column over de ongestelde puber of lees een van de andere columns.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden