null Beeld

Column Hans – Fluitend begon ik de flessen uit mijn tassen te halen

Redactie Libelle.nl

null Beeld

Hé, hoi, er was niemand te bekennen bij de glasbak! Fluitend begon ik de flessen uit mijn tassen te halen

Elk mens heeft bepaalde angsten, soms erg vreemde. Ik ben bijvoorbeeld bang voor de buurvrouw van twee deuren verderop en bang voor de glasbak in het dorp. Ik weet zeker dat er maar één nare, bemoeizuchtige, zure buurvrouw is, maar ik zou zweren dat er een stuk of tien klonen van haar rondlopen, zo vaak kom je d’r tegen, in het bijzonder bij de glasbak. Waar zij (of een van haar klonen) volgens mij een ware studie verricht wie in het dorp wat drinkt - en vooral: hoeveel. "Kun je even naar de glasbak gaan?", vroeg mijn vrouw vorige week. "Ik heb het héél druk," loog ik. "Kom op, het kost je tien minuten en dan kom je ook nog eens buiten vandaag." Buiten! Daar was ik al bang voor. Maar ja, de meeste mannen bijten nog liever hun tong af dan dat ze tegen hun vrouw openhartig over hun angsten vertellen, al helemaal als die angsten buurvrouwen en glasbakken in de hoofdrollen hebben. Ik stapte op de fiets met maar liefst twee tassen vol wijnflessen, denkend, hopend, biddend: laat dit zo’n zeldzame dag zijn waarop Rietje ziek te bed ligt. Hé, hoi, er was niemand te bekennen bij de glasbak!

Mijn humeur sloeg meteen om en fluitend begon ik de flessen uit mijn tas te halen. Tot ik ineens voelde dat ik werd bekeken, gevolgd door de altijd snerpende stem van, jawel, Rietje: "Zo buurman, hebben jullie dat allemaal opgedronken?" "Ja, feestje gehad," lachte ik flauwtjes. "Wanneer dan?" Al jaren wil ik haar zeggen: gaat je niks aan, del. Maar het komt er maar nooit van. Ik zei maar wat: "Vrijdagavond." Meteen zei ze, grétig: "Oh ja? Volgens mij waren jullie toen niet thuis." Nee! Dat is ze wat ze zeven dagen per week doet: voordeuren in de gaten houden. Met haar blik op mijn flessen gericht, vervolgde ze: "Het tast je hersenen aan." "Wij drinken alleen in het weekend," probeerde ik nog. "Twee tassen vol flessen van één weekend? Zitten jullie in de problemen of zo?" "Nee, nee," zei ik, iets te stellig. "Alles gaat goed, lekker, heel lekker zelfs." Rietje doet tevens dienst als dorpsmegafoon. Ik schatte zo in dat binnen anderhalve dag het hele dorp zou menen dat wij vanwege énorme problemen énorm aan de drank zijn. Dat was een week geleden. Inmiddels ben ik al gewend aan al die bezorgde en vooral vermanende blikken als ik op straat loop. Trouwens al een week geen druppel meer gedronken.

Hans Verstraaten is getrouwd. Hij is journalist en columnist voor o.a. Management Team. Lees ook een van de andere columns.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden