null Beeld

Column: Hans gaat naar een voetbalwedstrijd

Redactie Libelle.nl

null Beeld

Afgelopen zaterdagavond was ik naar het voetbal met mijn broer en zijn vrienden. Ik wil er altijd erg graag bij horen op zo’n voetbalavondje, zo tussen de mannen, ja, ik zou wel kunnen stellen: zo tussen de Echte Mannen. Het kost me alleen altijd best veel moeite. Ten eerste heb ik grote moeite om luid te schreeuwen en te juichen en ten tweede heb ik nog grotere moeite om de spelers uit elkaar te houden.

Een vriend van mijn broer riep: "Danny, waar ben je nou mee bezig, joh?"

Een kans! Ik besloot meteen in te haken: "Hé Danny, blinde lul!"

Ik werd verstoord aangekeken. Het was kennelijk nou ook weer niet de bedoeling om spelers van je eigen club uit te gaan schelden. Voorzichtig nu, dacht ik. Nu werd de spits aangespeeld, ene Alex, en Alex bleek enorm populair te zijn.

"Komaan Alex!", riep ik, hé ja, ik riep, heel luid zelfs.

Helaas ging de bal inmiddels weer de andere kant op, maar volgens mij werd het toch wel gewaardeerd, die "Komaan Alex!" van me. Iemand richtte nu zelfs het woord tegen me: "Ze bakken er weer niks van, hè?"

[swopquote]Als dit zo doorging, was ik nog voor de pauze één van de Echte Mannen[/swopquote]

"Elke week hetzelfde", zuchtte ik, wat helemaal het goede antwoord bleek.

Hij gaf me een vriendelijke tik op de schouder. Als dit zo doorging, was ik nog voor de pauze één van de Echte Mannen. Maar dat heb ik nou altijd. Juist op dat soort momenten wil ik te graag. Ik zag de enorm populaire Alex een voorzet missen en hoorde mezelf schreeuwen: "Sukkel!" Nou werd ik van diverse kanten weer verstoord aangekeken. Kennelijk was de redenering bij de fans: als onze Alex een voorzet mist, zal hij dat wel expres doen. Halfslachtig zei ik erachteraan: "Die wordt nog eens spits van Ajax."

Stom! Ja, wist ik veel dat het woord ‘Ajax’ hier taboe was. Ze moesten eens een gebruiksaanwijzing maken voor beginners, wat je allemaal wel en niet kunt roepen op zo’n avondje.

"Nóóit meer dat woord noemen", fluisterde mijn broer boos.

Ik besloot nu alleen nog maar dat te herhalen wat de Echte Mannen riepen. Riep iemand: "Danny! Links!", dan riep ik: "Danny! Links!". Riep iemand: "Shit!", dan riep ik: "Shit!" Hé, dat werkte! Helaas kwam er toen weer een vraag: "Hoe vind je Alex?"

Helemaal niks, dacht ik, nog geen bal goed geraakt. En gokte: "Geweldig!"

Zeer minachtend werd me meegedeeld: "Die Alex van jou heeft nog geen bal goed geraakt."

Hans Verstraaten is getrouwd. Hij is journalist en columnist voor o.a. Management Team. Lees ook zijn column over vrouwen die tegen elkaar opbieden of lees een andere column.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden