null Beeld

Column Hans – Hard fluisteren

"Niet kijken!" werd er nu hard gefluisterd - ja, dat kunnen vrouwen, hard fluisteren.

Redactie Libelle.nl

Weet u wat voor een man een bijzonder moeilijke situatie is? Behalve de bekende voorbeelden zoals het beklimmen van de Mount Everest, aangevallen worden door een tijger en het voorzichtig vragen of er nog een kans is op opslag dit jaar, toch zeker ook wel: dat je ineens in een groepje vrouwen verzeild raakt die het over een andere vrouw hebben.

Wat me onlangs overkwam. Ik stond met collega’s Valerie en Jessica op een eindejaarsborrel en die hadden het – bijna op fluistertoon – over Marita, die zich zo’n vijftien meter verderop bevond.

"Heeft ze het nou gedaan of niet?", vroeg Valerie.

Jessica keek zeer voorzichtig richting Marita en zei toen, tamelijk samenzweerderig: "Oh ja. Zeker weten."

"Wat gedaan?", vroeg ik.

Nu werd me heel samenzweerderig en heel fluisterend gemeld, en tromgeroffel was wel passend geweest: "Botox… Ze heeft een botoxbehandeling achter de rug. Denken we."

Ik keek meteen naar Willemijn. Je wil toch weten hoe de allereerste collega met botox oogt.

"Niet doen!", werd er gesist.

Ik zag haar, twee, drie seconden. Maar voor de goede orde: wij mannen kijken wel naar vrouwen, maar niet bepaald zorgvuldig. Kilootje eraf, kilootje erbij, andere make-up, nieuwe bril, veertig graden koorts: wij zien het meestal niet. En ik al helemaal niet. Ja, als je als vrouw nou je arm gebroken hebt, dan zeg zelfs ik: "Zeg die mitella, die had je vroeger toch niet? Staat je goed hoor!"

"Ik zie niks", zei ik, nu ook fluisterend.

"Die mond," zei Jessica, "zie je dat dan niet? Neehee, niet kijken."

"Wat is er met haar mond?", fluisterde ik en keek nu heel erg niet.

"Die staat nu als je goed kijkt een beetje scheef."

Stom zeg: keek ik ineens weer haar kant op.

"Niet kijken!" werd er nu hard gefluisterd - ja, dat kunnen vrouwen, hard fluisteren. Hoe, dat leg ik een andere keer wel uit.

Een kwartier later stond ik ineens voor Marita en in mijn hoofd stond in hoofdletters geschreven: NIET OVER BOTOX BEGINNEN! Tot mijn verbazing – en grote schrik – begon zij er echter zelf over: "Zie je niks aan me?"

Ik zei meteen, zonder te kijken: "Nee hoor, helemaal niks."

"Echt niet?", drong ze aan.

"Nee, echt, ik zie écht helemaal niks", zei ik, en in mijn hoofd knipperde nu een neonverlichting: NIET OVER BOTOX BEGINNEN!

"Hè jammer", zei ze. "Het heeft anders best een hoop geld gekost."

Hans Verstraaten is getrouwd. Hij is journalist en columnist voor o.a. Management Team. Lees zijn column over een hekel aan onderzoeken of een van zijn andere columns.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden