null Beeld

Column Hans – Zou een landelijk gezochte afperser midden op de dag de trein Amsterdam-Utrecht nemen?

Redactie Libelle.nl
null Beeld

Zou een landelijk gezochte afperser midden op de dag de trein Amsterdam-Utrecht nemen?

We keken op tv naar Opsporing Verzocht, mijn vrouw en ik, toen er een compositietekening verscheen – en toen keek ik mijn vrouw aan en zij mij. Want die compositietekening toonde de

hoofdverdachte in een veelbesproken afpersingszaak, maar bovenal: hij leek als twee druppels water op mij.

De telefoon ging. Het was mijn broer, al decennialang een jolig type: “Hé, broertje, je bent op tv!” Niet veel later belde mijn stiefdochter schaterlachend met dezelfde boodschap, en intussen ontving ik het ene sms’je na het andere met telkens ongeveer dezelfde boodschap: Hé Hansje, afpersertje!

“Spannend hoor,” zei mijn vrouw gniffelend, “getrouwd zijn met een mysterieus afpersertje!”

“Jaja hoor, zo is het wel genoeg”, zei ik geïrriteerd – en daarmee was het over en uit. Dacht ik tenminste.

Toen ik ’s morgens op het werk kwam begon collega Madeleine voorzichtig: “Normaal kijk ik niet naar een programma als Opsporing Verzocht, hoor. Maar gisteren toevallig wel en… en…”

“En toen zag je mij”, zei ik.

“O,” zei ze, “is dat al meer mensen opgevallen?”

Terug naar huis zat ik in de trein tegenover twee vrouwen van ergens in de zestig. Weet u trouwens wat het is met vrouwen? Nou goed, niet alle vrouwen, maar best wel veel: ze kunnen niet zo goed fluisteren. Deze twee bijvoorbeeld, die fluisterden op zo’n manier dat ik elk woord duidelijk kon verstaan. “Hé, is dat niet…” “Sprekend…”

Toen, opeens, hoorde ik het mezelf zeggen, ja, het was eruit eer ik het wist, en ook nog tamelijk luid: “Ik ben het niet hoor. Wat denkt u zelf? Zou een landelijk gezochte afperser midden op de dag de trein Amsterdam-Utrecht nemen? Hè?”

Een van de twee vroeg: “Dus u bent het niet?” “Nee”, zei ik.

Zo gaat het nu al dagen. Die blikken van mensen! Zou het hem zijn? Om gek van te worden.

Mensen, ik beken: op mijn zesde heb ik bij de lokale Jamin een handvol dropjes in mijn jaszak gestopt. En ik heb in

mijn 56-jarige leven wel honderden keren door rood gefietst. En, o ja, ergens in 1983, het kan ook 1994 zijn geweest, heb ik twee boeken niet teruggebracht naar de bibliotheek.

Maar een afperser? Ik? Geloof me, echt: dat lijkt maar zo.

Hans Verstraaten is getrouwd. Hij is journalist en columnist voor o.a. Management Team. Lees ook zijn column over dat hij volledige in paniek en midden in de nacht een pond kaas at, of lees een van de andere columns.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden