null Beeld

COLUMN: Margje krijgt ongevraagd advies over haar eetprobleem

'Weet je wat jij zou moeten doen?'

online redactie Libelle Daily

“Een collega van mij doet het Cambridge dieet en ze valt echt heel snel af de afgelopen weken.”

“Anders ga je toch wekelijks naar de Weight Watchers? Die hebben weer een aanbieding deze maand, met extra kortingen.”

“Mijn vriendin eet geen koolhydraten meer, dat werkt ook goed, misschien moet je ook zoiets gaan doen?”

“Ik ben vijf jaar geleden helemaal cold turkey gestopt met roken. Dat is net zoiets. Dus je hoeft alleen maar te beslissen dat je niet meer snackt of snaait en je daar aan te houden.”

“Joh, twee dagen per week naar de sportschool. Dat helpt vast enorm.”

“Als je alleen maar natuurlijke producten eet, dus niets uit een zakje of een pakje, ben je zo op je streefgewicht.”

“Kun je niet gewoon een maagverkleining nemen? Daardoor is mijn buurvrouw echt veel kilo’s kwijtgeraakt”.

Sinds ik weet dat ik een hulpverleningstraject inga, vertel ik daar eerlijk over aan vrienden, familie en collega’s, en ook aan vage kennissen die toevallig op hetzelfde verjaardagsfeestje of kerstborrel aanwezig zijn. Ik zal er namelijk niet alleen veel tijd en energie aan moeten besteden de komende weken (en zelfs een paar maanden lang een dag per week naar de Veluwe afreizen voor een dag vol groepstherapieën en individuele gesprekken), maar ook over bloggen. Dus waarom dan maar niet meteen vanaf het begin open en eerlijk zijn over mijn hulpvraag en de stap die ik heb genomen?

De reacties zijn nogal wisselend. Een eetprobleem hebben, maar ondertussen vrolijk op een feestje te staan lachen en genieten van het leven, dat rijmt niet helemaal bij elkaar en wordt blijkbaar als een ingewikkelde combinatie ervaren. Veel mensen luisteren echter aandachtig naar mijn verhaal, geven aan dat ze het sterk en dapper vinden dat ik hulp heb gezocht en er zo open over ben. Maar ik heb ook een lading vol goedbedoelde adviezen over me heen gekregen van mensen die denken dat het allemaal nogal meevalt en dat het echt ook zonder therapie wel op te lossen valt. Want iedereen die geen overgewicht heeft, heeft wel verhalen over een dochter, tante, buurvrouw, vriendin of collega die echt fantáááástische resultaten heeft geboekt met een dieet dat ik misschien ook maar eens moet proberen.

Maar ik wil geen dieet waarin ik alleen maar groene, gele en rode dingen moet eten. Of waarin ik juist geen brood, aardappelen, rijst of pasta mag eten. Ik wil geen punten tellen en elke dag tot op de gram bijhouden wat ik precies eet. Dat zijn allemaal geen oplossingen voor mij. Dat weet ik, want ik het allemaal al eens geprobeerd. En ik wil ook geen operatie. Want mijn eethonger is niet lichamelijk. Ik wil rust in mijn hoofd. Duidelijk krijgen waarom ik meer eet dan ik zou moeten eten, waarom ik meer bezig ben met eten dan andere mensen, waarom ik steeds mijn gezonder leven pogingen zelf weer saboteer en ondermijn.

En hoewel ik aan de ene kant bang ben voor de weg die ik ben ingegaan en niet precies weet wat ik allemaal tegen zal komen, voelt het aan de andere kant ook als een opluchting. Omdat ik weet: dit wordt mijn manier. En ik hoop dat ik ooit in een verhaal van iemand zal voorkomen; “Ik ken iemand, die heeft hulp gezocht en die is via therapie en begeleiding echt heel anders gaan denken en daardoor is ze heel veel afgevallen en veel gezonder gaan leven. Misschien is dat iets voor jou?”

null Beeld

Na 7 ‘vette jaren’ is het tijd om af te vallen. Onze eigen ‘Bridget Jones’ Margje deelt hier elke maandag haar ervaringen. Meer weten? Margje zit ook op Facebook en heeft een eigen site.

Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden