null Beeld

COLUMN: Sylvia krijgt kerstkaarten

Een kaart van tante Dina van 88, die nog elk jaar haar eigen kerstboom optuigt, met échte kaarsjes.

online redactie Libelle Daily

10.01

Er liggen 3 kerstkaarten op de deurmat. Elk jaar krijg ik er toch nog een paar. Verbazend, want zelf stuur ik nooit kerstkaarten. Flauw van mij eigenlijk. Zo makkelijk om iemand blij te maken, toch?

10.05

Een kaart van vrienden in Amerika, de Shermanns. In Amerika wonen veel culturen door elkaar, die allemaal op een andere manier winterfeesten vieren. De christenen hebben Kerstmis, de joden Chanoeka, de African Americans vieren Kwanzaa en sommige atheïsten vieren winter solstice (zonnewende). De Shermanns hebben net als vele andere Amerikanen besloten niemand voor het hoofd te willen stoten, dus staat er een bangelijk ‘Happy holidays’ op de kaart. En geen elanden of kerstbomen, alleen sneeuwvlokjes. Want daar trap je niemand mee op de tenen. Hoewel: de kerstvierders in zonnig Florida? Waarschijnlijk sturen de Shermanns volgend jaar een blanco kaart.

10.11

Een kaart van tante Dina van 88, die nog elk jaar haar eigen kerstboom optuigt. Met échte kaarsjes, want zo hoort dat. Vorig jaar was ze naast de boom ingedut en toen vloog dat ding in de fik. Ze wist het vuur zelf te blussen, gelukkig. ‘Dit jaar doe ik toch maar elektrische kaarsjes, alleen moet ik nog wel dat snoer uit de knoop zien te peuteren’ staat op de kaart. Met een plaatje van een vrolijk brandend haardvuur. Dappere tante Dina.

10.14

De derde kaart is verkeerd bezorgd. Het is wel mijn huisnummer, maar een andere naam en een andere straat. ‘Lieve Robin’, lees ik, ‘ik vind het verschrikkelijk dat het zo gelopen is. Ik doe niets anders dan aan je denken, zo vlak voor Kerstmis. Het kan toch niet allemaal voorbij zijn om één stomme fout van mij? Reageer alsjeblieft op mijn appjes! Liefs, A.’ Er staat een lachend hondje met een kerstmutsje op de achterkant.

11.32

Arme A. Zou Robin een jongen of een meisje zijn? Nou ja, doet er niet toe. Laat ik eens iets echt kerstachtigs doen en die kaart op het juiste adres bezorgen. Stukje fietsen is bovendien gezond. Even kijken waar het is op Google Maps: Stavelaarshof 32. Huh? Wat raar. Er is geen Stavelaarshof in de stad. Wacht eens even. Er is geen Stavelaarshof in het hele land. Stavelaarshof bestaat niet. Wat een hufter, die Robin.

12.44

Nu tante Dina nog. Eigenlijk moet ik aanbieden dat snoer voor haar uit de knoop te halen. Maar ze woont helemaal in Emmen. Weet je wat? Ik koop een mooi nieuw snoer en stuur het op. Of ben ik dan een lui, slecht mens? Nee hè? Of toch?

12.51

Zie je nu wel? Kerstkaarten, daar komt alleen maar narigheid van.

null Beeld

Columnist Sylvia Witteman (50) is getrouwd, heeft een dochter (17), twee zoons (14 en 11), een achterlijke kat Lola (7), een jong katje Siepie en een (soms lastige) vader en moeder. Meer columns van Sylvia lees je hier.

Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden