null Beeld

Column: Sylvia Witteman wil dat haar kinderen de vaatwasser inruimen

Als je, zoals journalist Sylvia Witteman, thuis werkt en 3 schoolgaande kinderen hebt, gebeurt er op een dag van alles.

online redactie Libelle Daily

8.03

Daar sta ik weer een vaatwasser uit te ruimen die eruitziet alsof er een brontosaurus in heeft gebraakt. Dat betekent dat een van mijn kinderen hem heeft ingeruimd. Dat gaat zo: eerst maken ze ruzie over wie het moet doen (“Ja, maar ik heb de tafel al gedekt” en: “Ik heb afgeruimd” of: “Ja, maar ik heb gisteren de kattenbak verschoond” of: “Ja maar ik heb vorige week...” etc.). Na een tijdje doe ik het meestal zelf maar. Soms zet ik door en dwing ze de vaatwasser in te ruimen. Dan smijten ze de hele boel er schots en scheef in, met alle vellen en botten en gestolde jus en spinaziebladeren er nog aan. En dan kan ík het opnieuw doen.

9.29

Ik ben het zó zat. Niets helpt. Ik heb het al geprobeerd met redelijkheid, met woede, met grapjes, met lollige theedoeken bedrukt met uitvluchten ‘Ja, maar ik heb het gisteren al gedaan’ (ja-maar.nl/winkel/ artikel/theedoeken/theedoeken), met schema’s, met dreigen (“Ik kook vanavond iets heel vies hoor!” “Haha, dat doe je tóch niet!”). Alleen fysiek geweld heb ik nog niet geprobeerd. Maar dat durf ik ook niet, want zij zijn sterker.

12.33

“Je moet gewoon een week weggaan”, zegt een vriendin die ik jammerend heb opgebeld. “Daar schrikken ze enorm van. Daarna doen ze alles wat je zegt.” Hm. Dan kent ze mijn kinderen niet.

14.29

Misschien helpt het als P. een keer boos op de kinderen wordt? Dat doet hij zelden, dus wie weet maakt het indruk. Mij nemen ze toch niet meer serieus. Ik ga hem bellen.

''ALLEEN FYSIEK GEWELD HEB IK NOG NIET GEPROBEERD, MAAR DAT DURF IK OOK NIET''

14.59

“Nee, ik weet wat beters”, zegt P. “Ik ga huisregels opstellen. Op papier.” Huisregels?

18.34

Daar is P. Hij legt voor ieder een vel papier neer. HUISREGELS staat erboven. Monden vallen open. ‘Iedereen doet voortaan zijn eigen was’, staat erop. ‘Om de week hebben jullie kattenbakdienst.’ ‘Geen lege chipszakken/melkpakken/ snoepverpakkingen in de (ijs)kast terugleggen.’ ‘De een dekt, de ander ruimt af, de derde...’ etc. Een hele lijst. “Ziezo”, zegt P. en gaat in de keuken een biertje pakken.

18.37

Ik heb mijn kinderen nog nooit zo in paniek gezien. “Huisregels!”, fluisterschreeuwt mijn oudste zoon. “Straks komen mijn vrienden er nog achter!” “Papa is gek geworden!”, roept de jongste. “Mama, we doen alles wat jullie willen, als we maar geen huisregels hoeven...”, smeekt mijn dochter. Haar broers knikken driftig. Alles? Ja, echt alles en alles!

21.33

Het werkt! Bij de geringste tegenwerking hoef ik alleen maar even met dat vermaledijde papier te ritselen en ze doen wat ik vraag. Vandaag in elk geval. Morgen zien we wel weer.

null Beeld

Sylvia Witteman (50) is getrouwd, heeft een dochter (17), twee zoons (14 en 11), een achterlijke kat Lola (7), een jong katje Siepie en een (soms lastige) vader en moeder. Witteman werkt thuis, min of meer fulltime, zo goed en zo kwaad als het gaat. Lees ook haar andere columns.

Beeld: Brenda van Leeuwen, Shutterstock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden