null Beeld

Columnist Jerry Goossens heeft 1 troost voor de deelnemers van ‘Mannen in het wild’

Jerry Goossens is schrijver en columnist. Momenteel werkt hij aan zijn 5e roman. Als hij niet schrijft, kijkt hij televisie. 3 keer per week deelt hij zijn kijkervaringen op Libelle.nl. Jerry woont met vrouw, 2 dochters en rode kater Kenny in Utrecht.

Online redactie Libelle

Als het cliché van mannen met een midlifecrisis en motoren op waarheid berust, heeft Wil het zwaar te pakken. De Limburger bezit er 3, van het type ‘racemonster’, en 2 daarvan staan bij hem in de woonkamer. Dat hij gescheiden is en alleen woont mag geen verbazing wekken.

Wil (56) is 1 van de 6 deelnemers aan het programma Mannen in het wild, waarin EO-presentator Bert van Leeuwen hen meeneemt “op een lichamelijk en geestelijk uitdagende reis in de Italiaanse bergen”. Wat de mannen daar precies gaan doen, werd tijdens de 1e aflevering niet helemaal duidelijk. 12 dagen lang een beetje afzien, niet douchen, 1 worden met de natuur en bomen hakken om je mannelijkheid te (her)vinden. En dat allemaal onder begeleiding van een midlifecoach. Zoiets moet het zijn.

Testosteron en gevoelens: het is een concept dat op het gebeeldhouwde lijf van Arie Boomsma geschreven lijkt. Maar Arie werd een paar jaar geleden bij de Evangelische Omroep de laan uitgestuurd omdat hij zich met ontbloot bovenlijf voor het tijdschrift L’Homo had laten fotograferen. Bert van Leeuwen, daarentegen, lijkt de minst voor de hand liggende kandidaat voor de klus. De keurige presentator van Het familiediner is al 35 jaar gelukkig getrouwd met het meisje dat hij als 10-jarig Bertje leerde kennen, en besloot na 1 motorrijles te stoppen omdat het hem bij nader inzien toch te gevaarlijk was. Teneinde dat gebrek aan praktijkervaring te camoufleren, heeft Bert een baardje laten staan. Maar zelfs met gezichtsbeharing blijft Bert van Leeuwen ontzettend Bert van Leeuwen.

Dan de deelnemers. Tijdens de aflevering van gisteren blijft Bert benadrukken hoe 'totaal' de mannen van elkaar verschillen. Wat wonderlijk is, daar ze alle 6 hagelwit zijn, geslaagde carrières hebben (of hadden) en uit een middenklassemilieu afkomstig zijn. Oude, overwegend heteroseksuele, witte mannen. De menssoort gaat de laatste tijd veelvuldig over de tong. Maar Bert heeft er dus 6. In het wild.

De enige die niet helemaal aan dat plaatje voldoet is Gertjan, die pas na zijn 40e als homoseksueel uit de kast kwam. Pikant detail: het was zijn christelijke opvoeding de hem verhinderde dat eerder te doen. Van schrik heeft Gertjan zijn notarispraktijk aan de wilgen gehangen en zijn huis verkocht. Ook de problemen van ondernemer Ferdinand (48) lijken niet leeftijdsgerelateerd: hij heeft moeite zich emotioneel tot anderen te verhouden. “Of ik van mijn vrouw hou? Mwoah… Zij is ook niet zo van de knuffeleritus.”

Hoe Bert dat gaat oplossen met een paar dagen wandelen in de Italiaanse Alpen, zullen we de komende weken zien. Deelnemer Olaf – grote vent, arm vol tattoos - haakte aan het begin van het allereerste bergpaadje al af. Dus dat belooft wat.

Misschien een troost voor alle mannen in het wild: Henny Vrienten, componist van het onsterfelijke Is dit alles?, vormt met zijn zoon Xander de nieuwe DWDD-huisband. Henny is 71. Er is hoop.

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Tekst: Jerry Goossens. Beeld: EO

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden