null Beeld

Comfortfood – cottage pie met pompoen

Redactie Libelle.nl

Moeders cottage pie met pompoen

Een gerecht mag je pas comfortfood noemen als het je verwarmt wanneer je rillend en natgeregend thuiskomt, als je het met één lepel onder een deken op de bank kan opeten én als het je na één hap terugbrengt naar je jeugd. Toen je moeder je een aai over de bol gaf en zei dat alles wel weer goed kwam. Daar moet het allemaal naar smaken. Dit zijn de recepten voor aangenaam geluk!

Benodigdheden

Voor het dakje:

- 1 butternutpompoen, geschild en de zaadjes verwijderd

- 2 el. olijfolie

- Peper en zout

- 1 tl. paprikapoeder

- ½ tl. gemberpoeder

Voor de vulling:

- 1 el. olijfolie

- 1 ui, fijngehakt

- 1 teen knoflook, fijngehakt

- 1 winterpeen, in heel kleine blokjes

- 2-3 stengels bleekselderij, in heel kleine blokjes

- 300 gr. mager rundergehakt

- 1 blik gepelde tomaten, gehakt (ca 400 gram)

- 2 tl. Worcestershire sauce

- 1 blaadje laurier

- 150 ml groentebouillon

- 2 takjes rozemarijn

- Een paar druppels tabasco, naar smaak

- 1 klein handje platte peterselie, grofgehakt

Hoe?

Verwarm de oven voor op 180˚C. Snijd de pompoen in blokjes en spreid ze uit op een bakplaat. Besprenkel ze licht met de olie, peper, zout en paprika en gemberpoeder en rooster ze ongeveer 30 minuten, of tot ze gaar zijn en de randjes donker kleuren. Pureer ze tot een grove puree en breng ze op smaak met wat gemberpoeder en eventueel nog peper en zout. Verhit ondertussen een eetlepel olijfolie in een zware pan op middelhoog vuur en bak hierin de ui, wortel en selderij en de knoflook zo’n 10 minuten tot ze zacht zijn. Voeg het gehakt toe en bak dat uit, gebruik een vork om het vlees mooi kruimig te krijgen. Voeg dan de tomaten toe, de worcestersaus, het laurierblad, wat bouillon, de takjes rozemarijn en breng de saus aan de kook. Zet dan het vuur lager en laat zeker 20 minuten zachtjes sudderen tot de saus mooi dik is geworden. Breng het dan op smaak met een paar druppels tabasco, zout en peper. Schep de peterselie erdoor.

Giet het in een ovenschaal en dek af met de pompoenpuree. Bak het zo’n 25 minuten in een voorverwarmde oven op 180˚C tot het lekker pruttelt en het dakje mooi goudbruin kleurt. Eet het met appelmoes.

Bereidingstijd

Bereiden: circa 40 minuten. Baktijd: ca. 25 minuten. Circa 336 kcal p.p. (bij 4 pers.)

Bekijk ook het recept voor Risotto met doperwtjes en bacon of een ander lekker recept.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden