PREMIUMKerstengelen

Conny (59): “Ik ken de wanhoop van ouders met een verslaafd kind, ik kan een lichtpuntje zijn”

null Beeld Petronellanitta
Beeld Petronellanitta

Conny Posthouwer (59) had veel steun aan de organisatie Moedige Moeders toen haar zoon verslaafd was aan drugs. Nu geeft ze samen met haar zoon voorlichting aan ouders en jongeren over verslaving.

Laura van der MeerPetronellanitta

“‘Het gaat nu toch weer goed, waarom zou je alles op deze manier blijven oprakelen?’ wordt me vaak gevraagd. Ik vertel mijn eigen verhaal op voorlichtingsbijeenkomsten aan ouders, grootouders en kinderen omdat ik weet wat voor krater het in je gezin slaat als je kind verslaafd raakt aan drugs of alcohol. Ik ken de wanhoop, het niet meer verder kunnen of willen, maar toch gewoon door moeten gaan om je gezin draaiende te houden. Ik heb er zelf zo veel aan gehad dat ik bij Moedige Moeders mijn verhaal kwijt kon, boos kon zijn, kon huilen, maar ook dat ik met praktische raad werd bijgestaan. Als ik dit klankbord niet had gehad, was het nooit zo goed met mij en met mijn zoon afgelopen. Met mijn verhaal kan ik een lichtpuntje zijn voor anderen, want gelukkig is mijn zoon nu al zes jaar clean.”

null Beeld

Verbijsterd

“David is van zijn twaalfde tot zijn zestiende verslaafd geweest aan speed. Natuurlijk had ik in de gaten dat hij niet lekker in zijn vel zat. Hij was snel boos, zonderde zich af op zijn slaapkamer en haalde slechte cijfers op school. Ik voerde gesprekken met hem en nam hem mee naar een psycholoog, maar David bleef volharden dat er niks aan de hand was. Totdat ik door de politie werd gebeld: mijn zoon was opgepakt met illegaal vuurwerk op zak en er waren zakjes speed bij hem aangetroffen. Na zijn arrestatie is het helemaal geëscaleerd. David was vaak nachtenlang weg en mijn man en ik hadden geen idee waar hij uithing. We reden rondjes door de wijk om hem te zoeken, belden mensen om te vragen waar hij was, terwijl we ook veel tijd moesten besteden aan onze zorgintensieve dochter. Ik haalde drugstesten in huis om hem te controleren. Maar als hij had gebruikt, weigerde hij natuurlijk een urinetest. Of hij bleek achteraf soms urine van een vriend mee te krijgen waardoor ik dacht dat alles in orde was. Ik had het idee goed bezig te zijn, maar het ging alleen maar van kwaad tot erger. David verkocht zelfs zijn eigen spullen om zijn drugsgebruik te financieren. ‘Trap hem uit huis’ is iets wat anderen makkelijk kunnen zeggen, maar zoiets doe je niet met een kind van zestien. Ik was op, radeloos en wanhopig. We hadden het geluk dat David na lange gesprekken eindelijk akkoord ging met tien weken opname in een verslavingskliniek voor jongeren. Nu geef ik samen met hem voorlichting over drugsgebruik en ben ik zo trots als ik hem voor een klas zie staan en zie hoeveel indruk zijn verhaal maakt.

Ouders met een verslaafd kind

Ik hoop dat mijn verhaal de ogen van mensen opent. ‘Wij dronken bessenjenever toen we veertien waren en we rookten ook weleens een jointje’, hoor ik ouders reageren op mijn verhaal. Ja, zeg ik dan, maar kinderen van nu drinken wodka zodat je de alcohollucht niet ruikt en de wiet die ze roken heeft een veel hoger THC-gehalte dan vroeger. Dealers weten je kind gewoon op het schoolplein te vinden, ook als je niet in de grote stad woont. Ook spreek ik ouders die in de ontkenning zitten. Zelf heb ik de signalen gemist toen David verslaafd was, maar nu weet ik waar je als ouder op moet letten. Gebruikt je kind alsmaar neusspray? Haalt hij steeds zijn neus op, vind je opengedraaide pennen op zijn kamer waar hij drugs uit kan snuiven? Is je kind zelfs met vier wekkers niet uit bed te krijgen en haalt hij slechte cijfers op school? Dan is het tijd dat de alarmbellen gaan rinkelen. Ik wil ieders ogen openen, maar ook houvast geven met de goede afloop die ik zelf gelukkig heb mogen meemaken. Daarom wil ik al het mogelijke doen om jongeren en hun ouders tegen drugsgebruik te beschermen door voorlichting over dit onderwerp te blijven geven. Zo hoop ik mensen­levens te redden.”

De naam van David is om privacyredenen gefingeerd.

Styling: Maartje van den Broek | Haar en make-up: Astrid Timmer | M.m.v.: Na-kd (broek), Vila (top), Sacha Essential (pumps)

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden