PREMIUMMachiel (33) trok weer bij zijn moeder in

Conny (62): “Zijn kamer is nog steeds een zwijnenstal”

null Beeld Petronellanitta
Beeld Petronellanitta

Machiel (33, havenarbeider) woont weer bij zijn moeder Conny Scheenstra (62, werkt bij de gemeente en is vrijwilliger in een hospice) omdat hij geen betaalbare woonruimte kan vinden.

Merel BronsPetronellanitta

Conny: “Toen ik zo oud was als Machiel, was ik getrouwd en had ik al drie kinderen. Hij heeft sinds kort wel een vriendin, maar woont nog thuis doordat de huizenmarkt een drama is. Als je al een huis vindt, is het onbetaalbaar. Ik weet dat hij niet de enige is, veel collega’s van mij hebben kinderen thuis met hetzelfde probleem.”

Machiel: “Ik ben al een paar keer uit huis geweest. De laatste keer dat op mezelf woonde duurde het anderhalf jaar, ik woonde anti-kraak. Maar toen dat afliep, kon ik niets anders vinden.”

Conny: “Dus ging de telefoon: ‘Mam, pap, mag ik weer even terugkomen?’ Sommige mensen snappen dat niet, maar voor mij voelt het logisch: je laat je kind toch niet op straat staan? Mijn man denkt daar gelukkig net zo over. De dochter van mijn oudste dochter woont ook bij ons, omdat het thuis niet zo lekker liep. Dus bij ons is het nu druk, maar gezellig.”

Machiel: “Zeker als mijn vriendin ook langskomt is het volle bak hier. Gelukkig is het een groot huis met vijf slaapkamers, dus we lopen elkaar niet in de weg. Maar privacy heb ik natuurlijk niet, je hebt nu eenmaal rekening te houden met elkaar.”

null Beeld

Conny: “Dat gaat ook best goed. Iedereen helpt in het huishouden. Alleen Machiels kamer is een puntje, dat is een zwijnenstal met lege glazen en chipsbakjes. Vooral mijn man kan daar niet tegen. Als ik roep dat hij die bende moet opruimen, doet hij dat meteen. En dan dat wasgoed... Als ik zie hoeveel wassen ik draai, is het hier net een hotel. Aan de andere kant: dat verzorgende zit er bij ons wel in. Mijn man en ik werken niet voor niks allebei als vrijwilliger bij een hospice.”

Machiel: “Ik probeer thuis mee te helpen, dat lukt niet altijd. Meebetalen aan de huishoudpot hoeft niet, maar dat zou misschien wel moeten. Hoewel ik mijn ouders heb beloofd dat ik zou sparen, gaat mijn geld vaak toch weer op. Toen mijn auto laatst kapotging, moest ik een nieuwe kopen. Daar ging mijn spaargeld!”

Conny: “Mijn man is nu vijfenzestig en we hadden gehoopt op deze leeftijd lekker met z’n tweetjes te zijn. Maar ik klaag niet, het gaat zoals het gaat. We hebben deze keer wel afgesproken dat dit de laatste keer is dat hij bij ons intrekt.”

Machiel: “Ik reageer op alles wat aan woonruimte voorbijkomt. Een paar keer waren mijn vriendin en ik heel dichtbij, maar werden we het nét niet. Toch lijkt het me ook gek om ooit echt een eigen huis te hebben. Dan ga ik mijn ouders nog missen, denk ik. Vooral de momenten dat we na het eten spelletjes doen.”

Conny: “Zo zie ik dat ook. Ik geniet er maar van dat ik hem nu nog in de buurt heb.”

Styling: Ronald Huisinga | Haar en make-up: Wilma Scholte. | M.m.v. Conny: H&M (bloes), Mango (broek), Nolten (sandalettes). Machiel: Massimo Dutti (T-shirt), H&M (overshirt), Levi’s (jeans), Nolten (boots)

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden