Coq au vin
Dit hoofdgerecht voor circa 6 personen is ook geschikt voor kinderen, tijdens de warme bereiding verdwijnt de alcohol uit de wijn.
Benodigdheden:
•150 g mager ontbijtspek, in reepjes
• 40 g boter
• zout, peper
• 1 boerenkip van 1½-2 kg, in stukken
• 25 kleine verse uitjes, gepeld of 3 uien, in partjes
• 200 g kleine champignons
• 1 el bloem
• 1 fles rode wijn (bijvoorbeeld Beaujolais)
• 2 teentjes knoflook, geplet
• 1 bouquet garni van 2 takjes tijm, 2 peterseliestelen, 1 blaadje laurier en 1 stengel bleekselderij
• 3 el fijngesneden bladpeterselie
Bereidingswijze
- Bak de spekreepjes in 10-15 min krokant op zacht vuur in de boter. Schep het spek uit de pan en bak de met zout en peper bestrooide stukken kip rondom bruin in het achtergebleven braadvet.
- Neem ook de kip uit de pan en bak de uitjes en champignons in het achtergebleven vet lichtbruin.
- Schep het braadvet op 3 el na uit de pan en leg kip en spek terug in de pan. Strooi de bloem erover en verwarm 3 min.
- Verwarm de wijn en schenk dit in de pan. Breng aan de kook en voeg knoflook en bouquet garni toe.
- Stoof de kip afgedekt op zacht vuur gaarin circa 1 uur of in een voorverwarmde oven op 160°C.
- Verwijder het bouquet garni en kook de saus eventueel iets in tot een goede dikte. Breng op smaak met zout, peper en peterselie.
- Serveer met gekookte aardappelen of aardappelpuree.
Bereidingstijd: circa 1½ uur. Circa 560 kcal p.p.
Productie en receptuur: Marlies Batelaan. Fotografie: Peter Kooijman.