null Beeld

Coq au vin

Dit hoofdgerecht voor circa 6 personen is ook geschikt voor kinderen, tijdens de warme bereiding verdwijnt de alcohol uit de wijn.

Benodigdheden:

•150 g mager ontbijtspek, in reepjes

• 40 g boter

• zout, peper

• 1 boerenkip van 1½-2 kg, in stukken

• 25 kleine verse uitjes, gepeld of 3 uien, in partjes

• 200 g kleine champignons

• 1 el bloem

• 1 fles rode wijn (bijvoorbeeld Beaujolais)

• 2 teentjes knoflook, geplet

• 1 bouquet garni van 2 takjes tijm, 2 peterseliestelen, 1 blaadje laurier en 1 stengel bleekselderij

• 3 el fijngesneden bladpeterselie

Bereidingswijze

  1. Bak de spekreepjes in 10-15 min krokant op zacht vuur in de boter. Schep het spek uit de pan en bak de met zout en peper bestrooide stukken kip rondom bruin in het achtergebleven braadvet.
  2. Neem ook de kip uit de pan en bak de uitjes en champignons in het achtergebleven vet lichtbruin.
  3. Schep het braadvet op 3 el na uit de pan en leg kip en spek terug in de pan. Strooi de bloem erover en verwarm 3 min.
  4. Verwarm de wijn en schenk dit in de pan. Breng aan de kook en voeg knoflook en bouquet garni toe.
  5. Stoof de kip afgedekt op zacht vuur gaarin circa 1 uur of in een voorverwarmde oven op 160°C.
  6. Verwijder het bouquet garni en kook de saus eventueel iets in tot een goede dikte. Breng op smaak met zout, peper en peterselie.
  7. Serveer met gekookte aardappelen of aardappelpuree.

Bereidingstijd: circa 1½ uur. Circa 560 kcal p.p.

Productie en receptuur: Marlies Batelaan. Fotografie: Peter Kooijman.

null Beeld
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden