null Beeld

Cornald Maas: “Ik wil geen kinderen. Ik zorg al niet goed voor mezelf.”

Deze maand verschijnt zijn nieuwe boek Over de helft, over hoe het is om 50 te worden. Presentator en journalist Cornald Maas maakt de balans op.

online redactie Libelle Daily

Je hebt niet bepaald een huisje-boompje-beestje-leven. Je bent al 19 jaar samen met Martijn, maar jullie wonen niet samen. Is dat een erfenis van de scheiding van je ouders?

“Dat zou kunnen. Ik ben me er wel heel bewust van dat niet alles vanzelfsprekend is. Dat je voor elkaar moet vechten. De eerste jaren verliepen vrij onstuimig, maar inmiddels hebben we de relatie verdiept tot een niveau waarbij we allebei heel goed weten wat we aan elkaar hebben. Daar hebben we natuurlijk ook wel de tijd voor gehad omdat we geen kinderen hebben.”

Heb je nooit een kinderwens gehad?

“Nee, ik ben geen Florence Nightingale. Ik zorg al niet goed voor mezelf, laat staan voor anderen. Wel in mentale zin hoor, heel erg zelfs, maar praktisch gezien loop ik echt achteraan in de rij. Ik ruim nog net de vaatwasmachine uit. Hoewel ik wel razend nieuwsgierig ben wat er dan uit mij voort zou komen. Ik hoor ook heel vaak dat het relativeert. Dat als je na een dag vol met stress thuiskomt, je wel móet schakelen omdat je kinderen daar niets mee te maken hebben. En misschien gaat dat ook wel vanzelf. Dat je denkt: wat maakt het ook allemaal uit, dit is veel belangrijker. Dat zou nog wel goed voor mij zijn.”

Wat is je grootste angst?

“Dat ik straks in een verzorgingstehuis zit waar niemand naar me omkijkt en dat ik dan alleen nog kan dromen over hoe mooi het vroeger was. Dat zou ik echt verschrikkelijk vinden. De vijftigers die ik heb geïnterviewd, hadden daar vrij weinig last van maar dat komt wellicht omdat ze allemaal kinderen hebben. Maar ik moet zeggen, bij mij is dat schrikbeeld toch redelijk concreet.”

Lees het hele interview in Libelle 42 (9 oktober in de winkel).

Video

Cornald vertelt op een Amsterdams terras over zijn dromen, heimelijk genoegen (winegums eten in bed) én zijn grote voorbeeld.


Interview & video: Marije Veerman. Beeld: Petronallenitta

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden