null Beeld

Cotswolds: wereldberoemd!

redactie

En hé, kennen we dat gehucht niet uit Bridget Jones? De sprookjesachtig mooie streek The Cotswolds in Midden-Engeland is één groot filmdecor.


Filmische sferen in Bath

Het grootste deel van haar leven speelde zich iets zuidelijker af, maar van 1801 tot 1806 woonde schrijfster Jane Austen (1775-1817) in het mooie Bath. En het leuke is: het Bath van nu ademt nog helemaal de sfeer uit de tijd van Pride and Prejudice en Sense and Sensibility. Veel plekken waar Austen graag kwam, zijn in al hun glorie behouden gebleven: tearooms zoals de oogstrelende Pump Room bij de Romeinse baden, danszalen zoals de Assembly Rooms en straten zoals de prachtige, halvemaanvormige Crescent (wel even de auto’s wegdenken). Austen schreef erover in de romans Northanger Abbey en Persuasion, die zich hier afspelen. En omdat Bath zo fotogeniek is, werd de stad herhaaldelijk gebruikt in verfilmingen van Austens romans. Bezoek hier absoluut de wereldberoemde Romeinse baden, die zijn sensationeel.


Huis van Shakespeare

In Stratford-upon-Avon staat het geboortehuis van Shakespeare, reden waarom Stratford uitgroeide tot een van de meest bezochte plekken van Engeland – op Londen na natuurlijk. In het stadje staan een paar vakwerkhuizen én u kunt er een romantische komedie van de grote schrijver in het Royal Shakespeare Theatre zien. Dit jaar bestaat de Royal Shakespeare Company vijftig jaar en dat resulteert in een bijzonder programma van april tot november.


Speciaal voor Harry Potterfans

Ook de succesvolste schrijfster van nu, J.K. Rowling, komt uit de Cotswolds. Wie weet wordt haar geboortehuis in Chipping Sodbury ooit wel net zo’n bedevaartsoord als dat van Shakespeare! Hoe dan ook: het is duidelijk dat Rowling zich enorm heeft laten inspireren door de magische sfeer van haar streek. Als je opeens groepjes scholieren met stropdas door de straten van een middeleeuws plaatsje als Chipping Campden ziet lopen, moet je jezelf in de arm knijpen om te beseffen dat die roodharige daar op dat muurtje niet Ron Wemel kan zijn. Of neem de adembenemende Gloucester Cathedral met zijn feeërieke gewelven. Als Potterlezer krijg je er geheid een déjà vu, al ben je er nog nooit geweest. Het gebouw gaf Rowling de inspiratie voor Zweinstein en werd ook daadwerkelijk als locatie in de films gebruikt. Fans zullen ook veel plezier beleven aan het wonder-schone plaatsje Lacock, dat bijna helemaal eigendom is van de National Trust en waar verschillende scènes zijn gedraaid.


Wandelgebied van Tolkien

Lord of the ring-fans zullen in de Cotswolds onmiddellijk denken: dit is de Shire, dit is het land van de goedmoedige Hobbits zoals Tolkien het beschrijft: de glooiende, vriendelijke heuvels (de wolds), de oude, verwrongen bomen, de heggen en mossige stenen muren om de akkers en weilanden, de lieflijke bloementuinen in de dorpjes. En vooral de met klimop overwoekerde cottages met lage deurtjes en kleine raampjes, die haast wel door dwergachtige wezens bewoond móeten worden. J.R.R. Tolkien woonde in Oxford, aan de rand van de Cotswolds, toen hij In de ban van de ring schreef. Hij wandelde graag en vaak in deze streek, hielp er zelfs met historische opgravingen.


Bridget Jones was here

In het charmante, verborgen gehucht Snowshill, op een steenworp van Broadway, wonen de ouders van Bridget Jones. Nou ja, in de film Bridget Jones’s Diary dan. Over romantiek gesproken! Aan de rand van het buurtschap is Snowshill Manor te bezoeken, een prachtig landhuis met weelderige tuinen en een tearoom.


Nieuwsgierig naar Cotswolds?

In Libelle 11 staat een hele mooie reisaanbieding voor 10 dagen naar Cotswolds, deze vind je ook op onze website.

null Beeld

null Beeld

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden