null Beeld

De 10 beste boodschappen bespaartips (die je niet eerder hoorde)

Niet met honger naar de winkel gaan en vooraf een lijstje maken: die bespaartips heb je vaker gehoord. Dus geeft bespaargoeroe Renée Lamboo je 10 boodschappenbespaartips die goed werken en je vast nog niet eerder gehoord hebt. 

Online redactie Libelle
  1. Ken je de app Too Good To Go al? Dit is een app die voedselverspilling tegen gaat. Je kunt hier voor een paar euro eten ophalen dat over is, bij supermarkten, bakkers, traiteurs etc. Eten dat nog hartstikke lekker en goed is, maar zij de volgende dag niet meer kunnen verkopen. Er doen hier en daar zelfs sushirestaurants en bloemisten mee. Mijn kinderen vinden het te gek om een verrassingsbox op te halen. Wanneer er een taartje bij zit is het feest! Het mes snijdt aan twee kanten: je redt een maaltijd van de prullenbak én je verwent jezelf met lekker eten voor weinig.
  2. Ik ben gek op korting in de supermarkt. Alleen ik krijg het vaak niet, ontdekte ik een paar jaar geleden. De caissières zien de kortingssticker niet altijd tijdens het afrekenen. Of een aanbieding is niet (juist) doorgevoerd in de kassa. Zet op je boodschappenlijstje een kruisje achter alles waar korting op zit en check achteraf op je bon of je die korting ook écht gekregen hebt.
  3. Ik plan onze maaltijden iedere week voor de hele week vooruit. Deze tip zul je wel vaker hebben gehoord. Het scheelt enorm veel tijd (want minder vaak naar de winkel) en bespaart je een hoop impulsaankopen. Ook gebeurt het zo nooit meer dat je niks meer in huis hebt en dus maar pizza bestelt. Maar - nu komt de meer originele tip - plan nooit zeven maaltijden per week, maar zes. Er is altijd een dag waarop je bijvoorbeeld restjes hebt. Je blijft een keer ergens eten, of haalt onderweg een patatje. Zo voorkom je dat je onnodig veel eten haalt en misschien weg moet gooien. De week (en het leven) lopen nu eenmaal niet altijd zoals gepland.
  4. Laat je kinderen thuis wanneer je boodschappen doen. Niet alleen ben je door het gezelschap van je kids langer in de winkel en word je dus ook langer blootgesteld aan alle verleidingen. Ook je kinderen zelf worden verleid door Dora-koekjes en doosjes Smarties met leuke tekeningen erop. Zo koop je vaak toch dingen die niet op je lijstje staan. Lekker thuislaten bij papa, oma, of shoppen tijdens schooltijden dus.
  5. Heb je wel eens een B-merken-week georganiseerd? Dit houdt in dat je een week lang van alles op je lijstje, een B-merk koopt. Veel mensen doen dat al. Deze tip is voor de mensen die daar nog niet helemaal voor open staan. Geef die B-merken eens een weekje de kans. Vertel thuis niet wat je van plan bent en kijk of je kritiek krijgt. Zijn die snoepjes echt minder lekker? Is de melk minder lekker? Of de koekjes? Misschien ontdek je dat je van sommige dingen toch voorkeur geeft aan het A-merk. Maar je zult waarschijnlijk ook op een paar producten stuiten die in hun goedkopere versie minstens zo lekker zijn.
  6. Maak maximaal gebruik van goede aanbiedingen. Krijg je echt veel korting op tomaten? Gebruik die dan in meerdere gerechten die week. Maak tomatensoep, lasagne en tomatenrijst. Zo heb je drie keer korting.
  7. Een beetje minder vlees kan best, toch? Ben je gewend dit nog iedere dag te eten, ga dan over naar om de dag. In het begin is het misschien wennen, maar al snel weet je niet beter. Je gaat vanzelf meer groenten eten, wat natuurlijk sowieso goed voor is. Daarnaast zijn je portemonnee en het milieu er ook blij mee.
  8. Ruim je garage of schuurtje op. Creëer een plekje waar je boodschappen kwijt kunt. Al is het één extra plank waar je echt goede, houdbare aanbiedingen kwijt kunt. Producten als vaatwastabletten, wasmiddel en luiers zijn geregeld goed in de aanbieding. Kortingen lopen vaak op tot 50% of 60%. Dan is het zonde om niet flink in te slaat omdat je het thuis niet kwijt kunt. Voortaan: vullen maar, die plank.
  9. We baseren wat we uit willen geven aan boodschappen vaak op wat we er nu voor betalen. Maar eigenlijk is dat een gekke graadmeter. Liever achterhaal je wat voor de samenstelling van jouw huishouden een reëel budget is. Je kunt je vriendinnen en buurvrouw vragen wat zij uitgeven. Je kunt ook deze pagina op de website van het Nibud bezoeken. Zij hebben precies opgeschreven wat een gemiddeld bedrag is voor eten en drinken per maaltijd. Reken aan de hand hiervan eens uit wat een goed budget zou zijn voor jouw gezin.
  10. Open een aparte rekening om je boodschappen van te betalen. Hier stort je iedere week het geld op dat je hieraan mag besteden van jezelf. Zo heb je meer inzicht in hoeveel je al uitgegeven hebt en hoeveel je nog te besteden hebt. Wanneer je boodschappen betaalt van een rekening waar ook andere dingen vanaf worden geschreven, verlies je dat sneller uit het oog.

Elke week vind je hier nieuwe tips en tricks van spaargoeroe Renée, ook wel bekend als PorteRenee.

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden