null Beeld

De 15-jarige zoon van Helen had een alcoholvergiftiging

In bovenstaande video legt dokter Rutger uit hoe je een alcoholprobleem herkent. De zoon van Helen deed aan bingedrinking op een feestje en belandde in het ziekenhuis. "Hij reageerde nergens op. Zijn gezicht was blauw van de kou."

In Libelle's rubriek De dag nadat vertelt Helen haar verhaal.

Helen: “Het is 1 januari, en dit is niet het nieuwjaarsontbijt dat ik me heb voorgesteld. Ik zeg tegen mijn schoonvader dat de dag vanwege Oscar wat anders zal lopen dan gepland, dus dat hij maar beter naar huis kan gaan. Ik voel me schuldig. Hij had natuurlijk liever een gezellige dag gehad. Maar gezellig wordt het vandaag niet."

'Zeur niet zo'

"We zitten nog aan tafel als de lieve verpleegkundige van vannacht opnieuw belt. Ze zegt dat we Oscar maar moeten komen halen. Hij is wakker, helder en fris en schaamt zich verschrikkelijk. Het was een vreemde oudejaarsavond. Omdat mijn schoonmoeder kort geleden is overleden, hadden we mijn schoonvader uitgenodigd. We keken tv, naar André Rieu. Om 12 uur kwamen de vrienden van Oscar langs om iedereen een gelukkig nieuwjaar te wensen. Mijn man zei: ‘Jongens, er staat bier in de garage, bedien je zelf’. Mijn schoonvader mompelde: ‘Nou nou’. Ik dacht: man, zeur niet zo."

Bevroren op de stoep

"Oscar en zijn vrienden vertrokken naar de stad. Wij gingen naar bed. Het was buiten erg koud. Ik schrok wakker om half 3. De telefoon ging, mijn mobiel rinkelde en er stond iemand aan de voordeur te bellen. Mijn man knorde en kreunde, hij had de nodige glazen champagne gedronken. Maar ik was nuchter en direct klaarwakker. Er stond een onbekende jongen voor de deur, gestuurd door de vrienden van Oscar. Hij zei: ‘Mevrouw, uw zoon ligt op straat met een alcoholvergiftiging.’ Hij lag op de bevroren stoep, buiten westen."

Steeds maar overgeven

"Hij reageerde nergens op. Zijn gezicht was blauw van de kou. Ik schrok van zijn aanblik. Met hulp van zijn vrienden legden we hem op de achterbank. Het was een geduw en getrek, en Oscar gaf steeds maar over. Aan een stuk door spookten doemscenario’s door mijn hoofd waarin kinderen van 15, alcohol en hersenbeschadiging de hoofdrol speelden. Het wilde niet stoppen."

LEES OOK: 5 REDENEN WAAROM ALCOHOL JE NACHTRUST VERSTOORT

Grenzen stellen

"Als ik hem nu zie zitten op de rand van het ziekenhuisbed, lijkt het niet over dezelfde jongen te gaan. Oscar ziet er betrekkelijk normaal uit. Hij weet niets meer. Zijn laatste herinnering is van ver voor hij het bewustzijn verloor. We vertellen wat we weten: dat hij op straat in de vrieskou sterke drank heeft gedronken. Dat hij vrij snel ‘out’ is gegaan. Dat hij zijn vrienden heeft ondergekotst. Hij draait zijn gezicht af van schaamte. Had ik hem vannacht niet de stad in moeten laten gaan? We geven de kinderen veel ruimte. Het zijn leuke mensen met veel vrienden. Natuurlijk mogen ze naar feesten en uit logeren. Moeten we misschien eerder grenzen stellen? Ik vind het lastig. Ik wil niet verbieden, want ik wil weten wat er gebeurt. Ik heb liever dat ze drinken en erover vertellen dat dat het in het geheim plaatsvindt."

Schuldig

"Als we thuiskomen, checkt Oscar via social media wie het allemaal weten. Hij is opgelucht: er zijn geen roddels. Ik ga achter de computer zitten. Toen we vannacht om 5 uur thuiskwamen, heb ik dat ook al gedaan. Ik stuiterde van de adrenaline en de ongerustheid. De verpleegkundige had gezegd dat alles goed zou komen en dat dit soort dingen júist voorkomen in ‘nette’ gezinnen. Maar toch. Ik google opnieuw op ‘alcohol en jongeren’ en ‘comazuipen’. Ik lees verschrikkelijke verhalen. Meerdere keren stuit ik op de uitspraak dat de ouders het voorbeeld geven. Ik besef dat we schuldig zijn. De witte wijn en de rosé gaan bij ons thuis snel open."

Boetedoening

"Oscar loopt de hele dag zwijgend rond. Hij wil er niet te veel over praten. Ik ben niet boos. Ik wil hem beschermen tegen de schaamte en de schande. Iedereen heeft weleens een misser, ik zou het zelf ook niet fijn vinden als iedereen daarvan hoorde. Maar mijn schoonvader heeft de hele familie ingelicht. Ik print de meest afschuwwekkende stukken van internet 4 keer uit, voor alle gezinsleden een. ’s Avonds aan tafel spreken we met elkaar af dat we de komende maand niet zullen drinken. Het is een soort gezamenlijke boetedoening. Ik voel grote behoefte om fris en schoon te beginnen. Ik heb deze dag niet gelachen.”

LEES OOK:

Tekst: Marleen Janssen (2010). Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden