Bloesemroute Beeld Unsplash
BloesemrouteBeeld Unsplash

De 5 mooiste bloesemroutes op de fiets: van bloemenzee tot weelderige kasteeltuinen

In maart, april en mei kleurt heel Nederland roze en wit, als de fruitbomen weer in vol in bloei staan. Dé periode voor een fietstocht vol kleuren en geuren.

Online redactie LibelleUnsplash

Let op: in dit artikel tippen wij verschillende activiteiten en leuke cafe's en restaurantjes om een hapje of drankje te doen. Helaas zal niet alles open zijn vanwege corona. Onthoud deze plekjes dus voor een andere keer!

Liever een andere route? Hier vind je 12 e-bikeroutes, voor iedere provincie één. >

Bloesemroutes

Lingeroute - 66 kilometer

Ooit was de Betuwse Linge, met 108 km de langste rivier van Nederland, een woest water. Nu is het een kalme stroom, die door de weiden loopt langs wuivend riet, boomgaarden en dorpen. Wie door dit deel van de Betuwe fietst, waant zich een romantisch schilderij.

Glasstad Leerdam

De route start bij fiets- en voetveer Carolinge in Arkel. Het pontje vaart tussen Arkel en Spijk. Er hoort een theeschenkerij bij met een kleine kaart en een terras. Fiets door de polders naar Leerdam, dé glasstad van Nederland en bezoek het Nationaal Glasmuseum of de Glasfabriek (Royal Leerdam).

Roemruchte historie

In Acquoy is Fort Asperen het bezichtigen waard. Het fort, met ophaalbrug en slotgracht, behoort tot de Nieuwe Hollandse Waterlinie en heeft een roemruchte geschiedenis. Het is veelvuldig belaagd, diende als opslagplaats voor munitie en in de Tweede Wereldoorlog was het een doorgangsroute voor onderduikers. Tip: boek een rondleiding zodra het weer kan. In het fort worden regelmatig kunstmanifestaties en exposities gehouden.

Rustpunt Mariënwaerdt

Door naar schilderachtig Beesd, waar het eeuwenoude familielandgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt ligt, maar liefst 900 hectare groot. Een fijne plek om de fiets even te parkeren voor een stuk appeltaart, die is er fantastisch! De appels komen van de fruitbomen op het landgoed.

Sprookjesachtig landgoed

Steek bij Geldermalsen de Linge over voor de terugtocht via de dijk. Stop nog even bij het sprookjesachtige Landgoed Noordenhoek, maak een wandelingetje over het terrein of koop iets lekkers voor thuis in de landgoedwinkel. Fiets via de dorpen Enspeet, Gellicum en Herwijnen weer naar Asperen.

null Beeld

Bloesemroute - 40 kilometer

De Betuwe wordt met al die prachtige fruitboomgaarden ook wel ‘de fruittuin van Nederland’ genoemd. Hoogstamboomgaarden vind je bijna nergens in ons land, maar wel in de Kromme Rijnstreek. Aan deze kant van de Betuwe is het in de lente één groot bloeiend tuinfeest.

De route

Start in het historische vestingstadje Wijk bij Duurstede. Fiets langs kasteel Duurstede, een van de oudste kastelen van ons land, dat onder Philip van Bourgondië uitdijde van woontoren tot flink verdedigingsbolwerk. Het kasteel ligt op een eiland en is omgeven door een park. Van 1 april tot 1 oktober is het eiland open voor publiek.

Oude korenmolen

In het dorp Cothen is de prachtige boomgaard aan het Ambachtspad een bezienswaardigheid en zelfs aangewezen tot beschermd dorpsgezicht. Rijd door naar Werkhoven, dat in de 8e eeuw al op de kaart stond. Bij korenmolen Rijn en Weert wordt door vrijwilligers nog regelmatig gemalen voor natuurwinkels in de omgeving en particulieren. Op vrijdagmiddag en zaterdag is de oude molen te bezichtigen.

Nog meer bloesem

Toer via ’t Goy naar Schalkwijk voor nog meer bloeiende boomgaarden en tuinen. Aanrader is Tuin Brassica, met een moestuin, boomgaard, bloementuin, voedselbos en kruidentuin. Hier worden groente, zachtfruit, appels, peren én honing op ecologische wijze geproduceerd. Ook prachtig is De Pullenhof, een weelderige bloementuin afgewisseld met fruitbomen. Tip: bezoek een van de open dagen 21 april en 19 juni.

Kloostertuin

Bestel in Wijk bij Duurstede een drankje in de prachtige tuin van ’t Klooster. Liever iets eten? Fiets dan door naar het knusse familierestaurant Naast de Poort in het centrum.

null Beeld

Rondje Haarzuilens - 54 km

Al jaren wordt de provincie Utrecht verkozen tot groenste provincie van Nederland. Een rondje Haarzuilens levert een afwisselende route op met kastelen, geurende bloesem langs de Vecht en indrukwekkende vergezichten bij de Loosdrechtse Plassen.

Jetsetkasteel

Het dorp Haarzuilens is het start- en eindpunt van deze route. Voor een iets relaxtere trip, kun je hier een e-bike huren. Maar een bezoek aan Kasteel de Haar, het grootste en meest luxueuze kasteel van Nederland, waar nog altijd de jetsetsfeer van de jaren 70 hangt. Toen logeerden er sterren als Coco Chanel, Maria Callas, Roger Moore en Brigitte Bardot.

Buitenplaatsen

De route voert een stuk door de bebouwde kom en komt uit bij rivier De Vecht, waar de bomen langs de oevers vol in bloei staan. Langs de rivier zijn nog diverse historische buitenplaatsen en kastelen te vinden. Vanaf de Gouden Eeuw brachten de rijken en adel uit Amsterdam de zomer in deze streek door. Tip: bezoek Slot Zuylen of wandel er door de tuin, het is alsof de tijd hier heeft stilgestaan.

Loosdrecht en de plassen

Even verderop in Nieuw-Loosdrecht staat Kasteel-Museum Sypesteyn, de droom van jonkheer Henri Seypesteyn. Hij droomde van een museum in een kasteel, ter nagedachtenis aan zijn familie. Boek een rondleiding en ontdek alles over zijn droom, het ontstaan en de interessante verzamelingen van deze familie. Vergeet niet de prachtige tuin te bezichtigen. Fiets via Oud Loosdrecht en de Loosdrechtse plassen door naar Vreeland. Sla hier af richting Loenen aan de Vecht.

Pauze in Loenen

Loenen aan de Vecht is een heerlijk plaats voor een wat langere pauze. Ga lekker lunchen bij Eetcafé De Eend, maak een ommetje door het wandelpark van Landgoed Vrederijk en geniet van de boten bij de ophaalbrug in het centrum. De bloesemrijk waterroute loopt verder via Nieuwersloot en Breukelen en vervolgens terug naar Haarzuilens.

null Beeld

De geheimen van Salland - 98 km

Alles in Overijssel dat niet tot Twente en de Kop van Overijssel behoort, heet Salland. Zwolle, Kampen, Staphorst, Hardenberg, Ommen, Dalfsen, Raalte, Olst-Wijhe, Deventer en Hellendoorn, allemaal Salland. Een prachtig gebied, met uitgestrekte landerijen, eeuwenoude herenboerderijen, landgoederen vol bloeiende bomen en havenzates. Daar stroomt de Regge dwars doorheen.

Engelse tuinen

Stap op bij het buitencentrum van Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug voor een bijzondere tocht over heidevelden en langs poelen en vennen. Dit is het leefgebied van de de zeldzame korhoen. De route voert langs natuurgebied De Hoge Broek en Landgoed Colckhof. Ervaar hier de romantiek van Engelse tuinen vol slingerlanen, spiegelende waterpartijen, doorkijkjes en historische gebouwen.

Superbrunch

In het Vechtdal, tussen Ommen en Zwolle, ligt Dalfsen. Trap nog even 4 km door voor een lunchpauze bij restaurant Het Boskamp. Tip voor wie stevige trek heeft of gewoon niet kan kiezen: bestel de superbrunch.

Grandeur

Salland staat bekend om de havezaten, oftewel: chique buitenhuizen. In een zijtak van de Overijsselse Vecht ligt een kasteeleiland, met daarop Kasteel Rechteren, omgeven door uitbundig bloeiende bomen, siertuinen en een moestuin. Landgoed Hessum is zo mooi begroeid dat het wel nep lijkt. En dan het enorme Landgoed Vilsteren, met een molen, natuurkampeerterrein en een landgoedcentrum. De grande finale is Landgoed Eerde, waar het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. Compleet met kasteel, boerenerven, statig parkbos, slotgracht en heel veel wilde bloemen. De Sallandse grandeur is adembenemend mooi.

null Beeld

Zeeuwse bloemendijken - 71 kilometer

In april en mei is het Zeeuwse eiland Zuid-Beveland één grote bloemenwaas. Hier in een van de oudste polderlandschappen van Nederland wordt veel fruitteelt bedreven. De telers verkopen hun oogst in kraampjes langs de weg.

Bloeiende meidoorns

Start in Hoedekenskerke en koers via Kwadendamme richting Nisse. Natuurgebied De Poel is een voormalig zoutwinningsgebied, waar Schotse hooglanders en talloze weidevogels leven. De bloeiende meidoorns zorgen voor een witte bloemenzee.

Oude getijdengeul

Tussen Kwadendamme en Nisse bevindt zich natuurgebied de Zwaakse Weel, een van de mooiste gedeeltes van de route. Fiets hier gerust iets langzamer door de weiden, langs fruitbomen en laag struikgewas, zoals de Gelderse roos. Er leven hier veel vogels, met een beetje geluk zijn er bergeenden, futen, karekieten, rietzangers, steenuilen of bruine kiekendieven te spotten.

Zeeuwse bolus

Bestel in Nisse in elke geval een Zeeuwse bolus bij theetuin en bakkerij Jikkemiene aan het dorpsplein. Via Heinkenszand door naar Landschapspark Borsele. Bezoek hier de Tropical Zoo, het Bevrijdingsmuseum of maak een ritje met de stoomtrein naar Goes of Borsele.

Bloemendijken

Vervolg de rit over weelderig bloemendijken door de pittoreske dorpen Ovezande, Driewegen en Ellewoutsdijk: piepklein, beeldschoon, met frisgelapte ramen en kleurige luiken. Trap lekker door tot het startpunt Hoedekenskerke.

Tekst: Elleke van Duin. Beeld: iStock.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden