Peter Heerschop Beeld Robert Alexander
Peter HeerschopBeeld Robert Alexander

Column

“De antipasti lagen net op tafel of ik lag al tussen de tafeltjes op mijn buik”

Hij is acteur, cabaretier en schrijver. Maar sinds de eerste lockdown is Peter Heerschop (60) – tot zijn eigen verbazing – ook nog iets anders: een Libelle-man! En dat maakt van hem een zeer geschikte columnist voor Libelle online.

Ik was in Italië. In het heerlijke Italië. Tijdens de EK-finale. Maar nu eerst even over mij.

Eerste zwemleraar zonder zwemdiploma

Ik ben een behoorlijk goede zwemmer. Als jongetje kreeg ik van mijn moeder altijd een zomerabonnement voor het sportfondsenbad (spatbordenfonds voor dyslexici) en daar heb ik het mezelf geleerd. Op de ALO werd ik zo de eerste zwemleraar zonder zwemdiploma’s. Waar het mij om gaat: ik ben een behoorlijk goede zwemmer. Zwem ook heel veel in buitenwater.

Afstanden waarvan Maarten van der Weijden zegt: “Da’s niet veel.” Maar daar gaat het niet om. Ik ben een behoorlijk goede zwemmer. Ik vertel dit omdat ik in Italië was, aan een heel mooi klein meer. Schitterende zwemplek met uitzicht op de bergen. En naast die zwemplek ook nog eens een geweldig restaurant met een terras aan het water. Machtig lekker eten. Heerlijke wijnen.

Pijn

Maar eerst even zwemmen. En ik dacht bij mezelf: laat ik weer eens de vlinderslag doen. Tijdje niet gedaan. Het ging heerlijk, tot de 21e slag, toen voelde ik iets in mijn rug. Ik het water uit. En ja, ik voelde heel veel in mijn rug. Pijn. Heel veel pijn. Bij elke verkeerde beweging schoot gelijk enorme kramp in mijn onderrug. Een pijn die ik herkende van vroegere hernia-achtige klachten of terugkerende spit-verschijnselen.

Enige wat hielp als het erin schoot was even op mijn buik liggen en mijn rug hol maken zodat de onderrugspieren konden ontspannen. Toch maar naar het restaurant. Prachtig terras, heerlijk eten. Maar bij elke verkeerde beweging schoot het er weer in. En zoals ik al zei, het enige wat dan hielp was op mijn buik liggen en de rug hol maken. Dus de antipasti lagen net op tafel of ik lag al tussen de tafeltjes op mijn buik. Mensen keken heel raar op.

Dolore dorsi

Maar het opvallende was: niemand zei iets. Ze keken wel allemaal vragend naar mijn vrouw, maar die schudde en gebaarde dat ze mij verder niet kende. Heel even kon ik weer rechtop zitten. De primi piatti werd gebracht. En au au au, schoot het er weer in. Hop weer op mijn buik. Ik probeerde in mijn beste Italiaans dolore dorsi, maar ik sprak het waarschijnlijk verkeerd uit. Iedereen kijken, niemand wat zeggen, mijn vrouw ontkennen en de ober die komt vragen of ik nog andere wijn wil.

Bij het toetje kroop ik inmiddels als een spin over het terras. Iedereen medelijden met mijn vrouw, die wel ontkende dat ze bij mij hoort maar alle Italiaanse vrouwen lieten merken dat ze dit soort aanstellerige gedrag herkende. Typisch mannen. Gevouwen in de auto naar het hotel.

Maria Callas

Heel mooi hotel in het centrum van Varese. Onze kamer was de zogenaamde ‘opera-kamer’. Helemaal rood met allemaal verzamelde opera-spullen. Onder andere ingelijste jurken die Maria Callas nog had gedragen tijdens uitvoeringen. Ik lag dus op bed naast de jurken van Maria Callas.

De EK-voetbalfinale begon bijna. Ik wilde nog even douchen. Maar van het bed naar de douche was vier meter met een bochtje erin. En in dat bochtje schoot het er steeds in en moest ik weer als een spin naar het bed kruipen.

Uiteindelijk maar gaan liggen. Naast Maria Callas. Buiten klonken de voetbalgeluiden van de Italianen. Het was lang 1-0. Het was stil. Het werd 1-1. Gejuich vanuit alle huizen. Strafschoppen. Keeper Donnaruma van Italië stopt de laatste strafschop. Ik juich, maar het schiet er gelijk in. Ik laat een lange hoge piep horen. En geloof het of niet: de jurk van Maria Callas knikte. Zij gelooft me. Dit is pijn. Daar ga je prachtig van zingen.

Buiten begint het vuurwerk. Ook een beetje voor mij.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden