null Beeld

De beste huis-, tuin- en keukentips tegen motten

Het is hoogseizoen voor motten. Aan het begin van de herfst leggen ze hun eitjes, waaruit larven komen. Die kleine wormpjes eten alle vormen van textiel: van je jas tot het tapijt en de gordijnen. De beste tips om motten tegen te gaan, met middeltjes die je al in huis hebt!

Als de motten je tegemoetvliegen bij het opendoen van de kastdeuren, is er geen twijfel over mogelijk dat ze in jouw meubels hun nieuwe behuizing hebben gevonden. Maar als er alleen af en toe een onverklaarbaar gaatje in je trui zit, hoe weet je dan of je motten hebt? Simpel: leg een wit A4'tje op de bodem van je kast, daar vallen korrels afval op. Is het papiertje vies, dan heb je motten. (Ieuw!)

Heb je ze? Dan is de grotere vraag hoe je ervanaf komt. Er zijn verschillende huis-, tuin- en keukentips om ze te verdrijven, zónder je kleding te vervuilen met chemicaliën.

Motten verwijderen

1. Hang kleding die al is aangetast in de zon, was ze op 60°C of leg ze 4 dagen in de diepvries. Motten en hun larven kunnen niet tegen kou en licht.

2. Zet een dichte kartonnen doos met een pluk onbehandelde wol in de kast. Maak hierin gaatjes van ongeveer 2 centimeter en vang zo de larven. Haal iedere week de val leeg en ververs de vulling.

3. De geur van laurier, cederhout, kamfer, vlierbloesem of lavendel verdrijft motten. Maak simpel zelf geurbuiltjes met een stoffen zakje, gevuld met bijvoorbeeld laurier (gewoon bij de supermarkt te krijgen!) of lavendel uit de tuin.

4. Maak kasten en opslagruimtes extra goed schoon met een beetje azijn. Als je azijn 1 op 1 mengt met water kun je het ook gebruiken om gestoffeerde meubels en tapijten te boenen.

Motten voorkomen

1. Larven houden vooral van kleding met vlekken of vette kragen. Hang - bijvoorbeeld bij het wisselen van seizoenen - je kleding nooit zomaar voor langere tijd weg, maar gooi het eerst in de wasmachine. Stop het daarna in afgesloten zakken om te voorkomen dat ze zich alsnog in je kleren nestelen.

2. Laat kleding of andere stoffen niet te lang ongebruikt op dezelfde plaats liggen. Sla het regelmatig uit en controleer dan direct op schade.

3. Hang kleding niet te dicht op elkaar.

4. Lucht je kasten regelmatig en laat zonlicht binnen.

5. Stofzuig wollen kleding als het lang niet gedragen is, om eventuele eitjes te verwijderen.

6. Plaats horren om motten buiten te houden.

LEES OOK:

De beste artikelen van Libelle ontvangen in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

BEKIJK OOK DEZE VIDEO:

Bron: DuurzaamThuis, Mileu Centraal. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden