null Beeld

De beste snoeitips op een rij (en ook wat je vooral níet moet doen)

Als je wilt dat alles in je tuin zo goed mogelijk blijft groeien, is het belangrijk om ook regelmatig te snoeien. Maar welke plant moet je nu op welk moment snoeien? En hoe kun je het snoeien het beste aanpakken?

Erandi Godinez

Wij zetten de beste snoeitips voor je op een rij.

Wanneer snoei je welke plant?

Voordat je zomaar alles in de tuin snoeit, is het belangrijk om te kijken naar de bloeiperiode zodat je precies weet welke plant je wanneer moet snoeien:

 • Voorjaarsbloeiers (zoals heesters): deze snoei je het beste ná de bloei, rond maart/april en niet in het najaar of in de winter. Je snoeit deze tot op een derde van de grond.
 • Zomerbloeiende planten: ook deze kun je het beste rond maart/april bijsnoeien, vóórdat ze beginnen te bloeien. Doe dit wel pas als er geen vorst meer wordt verwacht.
 • Najaarsbloeiers (zoals de vlinderstruik): ook deze planten kun je binnenkort gaan snoeien. Na de vorst, rond maart/april is namelijk de beste periode om te snoeien.
 • Winterbloeiers (zoals de toverhazelaar en winterjasmijn) knip je na de bloei weer in vorm.
 • Planten die het hele jaar door hun blad houden: voor deze planten is de zomer de ideale snoeiperiode.
 • Struiken (zoals de buxus en ligusterhaag) knip je best voor het eerst rond mei bij. In augustus of september kun je voor een tweede snoeibeurt gaan.

Handige tips

Goed gereedschap is het halve begin. Zorg er daarom voor dat je gereedschap goed onderhouden, scherp en makkelijk hanteerbaar is. Daarnaast zijn de volgende tips ook belangrijk:

 • Wees vooral niet bang om te snoeien. Planten die te weinig worden gesnoeid kunnen vervroeg afsterven.
 • Maak gladde snoeiwonden. De plant kan zich dan makkelijker herstellen en er is minder gevaar voor indringing van bacteriën en schimmels.
 • Laat bij het snoeien van takken minstens één of twee ogen over. Een oog is een duidelijke verdikking van de tak, waar nieuwe scheuten ontstaan.
 • Belangrijk is wel dat je de eindknop of het eindoog wegknipt. Deze groeit namelijk veel sneller dan de lager gelegen knopen.
 • Knip de takken boven de ogen steeds schuin af. Dit stimuleert de groei.

Heb jij een clematis in je tuin? Onze tuinvlogger Loes laat je weten welke clematis je wel in februari kan snoeien en welke niet:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Libelle.be. Beeld: iStock

null Beeld

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden