Schulden Beeld Shutterstock
SchuldenBeeld Shutterstock

De Dag Nadat 22 - Ik in de schuldsanering kwam

Als Stella na het niet goed regelen van de zaken met haar ex en koophuis met een enorme schuld achterblijft, komt ze in de schuldsanering terecht.

Schulden

Stella (49): “Gedesoriënteerd word ik wakker. Flarden van dromen schieten door mijn hoofd. Dan realiseer ik me dat het dinsdag is, de kinderen moeten naar school. Er trekt een geluksgevoel door me heen. De kinderen blijven bij mij! Mijn allergrootste angst was dat zij vanwege mijn financiële situatie aan mijn ex zouden worden toegewezen, maar de rechter heeft me gisteren verzekerd dat dat niet zal gebeuren. Ik hoef ook niet meer bang te zijn dat ik mijn huis uit moet. Het is vandaag een feestdag: eindelijk is er duidelijkheid!

Schuldsanering

En het fijnst: ik ben nu definitief ‘los’ van mijn ex-partner, dat voelt goed. Natuurlijk wordt het afzien de komende drie jaar, maar het niet weten waar je aan toe bent en waar je uitkomt, is erger. Dat ik nu officieel ben toegelaten tot de Wsnp, de Wet schuldsanering natuurlijke personen, betekent dat ik over drie jaar met een schone lei kan beginnen. Heerlijk.

Geen biefstuk

Na het ontbijt breng ik Kick en Pleun naar school. Als we elkaar gedag zoenen, zeg ik dat zij mogen kiezen wat we vanavond eten. Dat dat geen biefstuk zal zijn, begrijpen ze met hun tien en acht jaar wel. Terwijl ik terugloop naar huis zie ik mezelf weer staan in de rechtbank. Samen met mijn geweldige budgetcoach Lisa Verdegaal, die ik al jaren eerder toegewezen had gekregen, en Marco, mijn schuldhulpverlener. Ik bedenk wat ik straks op Facebook zal posten.

Megaschuld

Facebook… Dat ik er uiteindelijk voor koos om open te zijn over mijn situatie heeft me veel gebracht. Ik durf zelfs te stellen dat het mijn redding is geweest. Ik heb zo veel hartverwarmende reacties gekregen terwijl ik me eigenlijk schaamde. Dat ik, de succesvolle Stella, dochter van een arts, in de schulden was gekomen en bij de Voedselbank liep. Ja, dat kan dus gebeuren als je je zaakjes met je ex en je koophuis niet goed regelt, bedenk ik grimmig. Dan kun je dus met een megaschuld achterblijven, die je van ze lang zal ze leven niet afbetaald krijgt. Helemaal niet als je ook nog werkloos bent geraakt.

Cursussen

Ik denk aan het traject dat ik heb doorlopen. De maatschappelijk werker en psycholoog met wie ik moest praten. De cursussen die ik moest volgen. Ik ben volledig met de billen bloot gegaan, maar dat was het waard. Ik weet nu precies waar ik aan toe ben de komende drie jaar, dus geen zwaard van Damocles meer boven mijn hoofd.

Engelen

Mijn telefoon gaat. Het is Nelleke, van Sprmrkt aan de Amsterdamse Rozengracht. Ze heeft een pop-up store geopend voor daklozen en mensen die het financieel niet breed hebben. Ik mag vandaag bij haar kleding komen uitzoeken. Het lijkt wel alsof de engelen álles uit de kast halen om me te helpen. Nelleke heeft ook nog een visagist geregeld, die me prachtig opmaakt. Ik krijg kleding en schoenen cadeau waar ik járen mee vooruit kan. Ik voel me voor het eerst in lange tijd weer de vrouw die ik vroeger was, voor de financiële zorgen toesloegen.

Pippi Langkous-spaghetti

Als ik de kinderen weer ophaal van school zijn ze verrukt van mijn metamorfose. Glunderend vertellen ze wat ze hebben bedacht voor vanavond: we gaan spaghetti eten zoals Pippi Langkous: met een schaar. Als ik de boodschappen doe, haal ik ook twee goedkope scharen. Die kunnen er ook nog wel vanaf. Het avondeten is hilarisch, we lachen ons suf met z’n drietjes. Voor ik ’s avonds in bed stap, douch ik me uitgebreid. In gedachten spoel ik alle nare gevoelens van de afgelopen jaren van me af. Vandaag was de eerste dag van mijn nieuwe leven. Een dag die ik nooit zal vergeten. Zoals ik ook de dag waarop ik uit de schuldsanering kom nooit zal vergeten. Dat weet ik nu al.”

Lees hier het vervolg van dit verhaal.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden