null Beeld

De dag nadat… de 20-wekenecho niet goed bleek te zijn

Elke week staat in Libelle de rubriek De Dag Nadat. Hier kun je lezen hoe het verder ging.

Elselien van Dieren

Rianne (28): "De volgende dag werd dat wat we vreesden werkelijkheid. Uit het onderzoek in het ziekenhuis bleek dat ons meisje een citroenvormig hoofdje had en het open ruggetje wel zes wervels lang was. Welke dat precies waren en wat daarmee de schade was, kon de arts niet zeggen. We konden kiezen uit drie opties: de zwangerschap doorzetten en afwachten hoe zwaar de schade was, het ruggetje dichtmaken terwijl ze nog in mijn buik zat of de zwangerschap afbreken. De risico’s bleken zo groot, dat we het laatste hebben besloten."

De bevalling

"Vijf afschuwelijke dagen volgden, waarop we officieel nog moesten nadenken over de keuze die we gingen maken. Donderdag 10 oktober is Saar geboren, ze heeft niet meer geleefd. Ik was heel bang voor de bevalling. Van andere moeders hoorde ik dat het een magisch moment is, dat je alles om je heen vergeet. Hoe zou dat zijn als je al weet dat je kindje het niet gaat halen?

Maar het wás magisch. Eerst wilde ik haar ruggetje zien, dat lag helemaal open. Ergens gaf dat rust, we hebben de juiste keuze gemaakt. Daarna wilde ik zien hoe mooi ze was, haar vasthouden. En hoe gek het ook klinkt, ik was dat moment ook blij. En trots. Ik ben moeder! We hebben haar meegenomen naar huis en haar daar opgebaard. Onze familie is naar haar komen kijken, daarna hebben we haar begraven."

Een tweede kind

"Het is inmiddels een jaar geleden en ik ben net bevallen van een zoon, Noud. Hij is helemaal gezond. Soms weet ik niet goed wat ik moet zeggen als mensen vragen of het mijn eerste kind is. Je wilt mensen ook niet laten schrikken. Maar dit is mijn tweede kind, Saar zal altijd in ons leven blijven. We vieren haar verjaardag, laten haar broertje weten dat hij een grote zus had. Ze was er niet lang, maar heeft ons heel veel geleerd."

Onze spiritueel vlogger Manon vertelt je hoe je om kunt gaan met negatieve gevoelens en gedachten:

LEES OOK:

De beste artikelen van Libelle ontvangen in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden