null Beeld

De Dag Nadat – De kanker terugkwam bij mijn zoontje

In Libelle 48 las je het verhaal van Ineke (38). Haar éénjarige zoontje Pim had nierkanker. Tegen Ineke's verwachtingen in kwam de kanker terug.

Online redactie Libelle

En zo ging het verder.

Ineke: “Nadat de kanker bij Pim terugkwam moest hij opnieuw aan de chemo. Het werd een loodzwaar traject van een jaar. Na een kuur had Pim drie weken om te herstellen, maar omdat de chemo zo zwaar was, lukte dat regelmatig niet. Ik kreeg een doodziek kind, dat er uitzag als een echt kankerpatiëntje, mager, en met een kaal hoofd, een sonde en zwarte kringen onder zijn ogen. Het was vreselijk om je kind elke keer te laten volstoppen met vergif. Toch heb ik geen moment het idee gehad dat Pim zou overlijden, ergens voelde ik dat het goed zou komen."

"En dat is ook gebeurd. Pim is inmiddels een vrolijk jongetje van acht dat het leuk vindt op school, op voetbal, op musical-les zit en weer helemaal gezond is. Eén keer is het bijna misgegaan. Pim kreeg een afgestorven dunne darm en bloedvergiftiging als gevolg van verklevingen door alle behandelingen. Op dat moment was ik echt bang hem alsnog kwijt te raken, hij moest met gillende sirenes naar het ziekenhuis. De angst dat de kanker terugkomt heb ik niet echt meer, al is elke controle toch weer spannend. Waar ik me soms wel zorgen over maak is of alle behandelingen geen effect hebben op zijn gezondheid op de lange termijn. Maar dat weten we niet. Het is ontzettend zwaar wat we als gezin hebben meegemaakt, maar het heeft ons ook dingen gebracht. Genieten van elkaar is ons motto geworden. Ik werk nu ook als vrijwilliger voor de Vereniging Ouders, Kinderen en Kanker, dat vind ik erg waardevol om te doen.”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Beeld: iStock. Tekst: Rosa Koelemeijer.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden