null Beeld

De Dag Nadat – ik de diagnose PTTS kreeg

Hier kun je lezen hoe het verder ging met Marloes (26) nadat zij te horen kreeg dat ze PTTS heeft. Zes jaar geleden zag ze haar vriendin op het dak van het in brand gevolgen huis liggen. Het liep gelukkig goed af, maar de spanning die ze toen voelde is haar al die tijd bijgebleven. En dat had flinke gevolgen.

Online redactie Libelle

Marloes: “Het is nu ruim twee jaar na de diagnose en het gaat stukken beter, mijn angst voor brand is zo goed als niet meer aanwezig. Al heb ik wel nog altijd een radartje aan staan, ik laat bijvoorbeeld nooit kaarsen branden en ben altijd voorzichtig met apparatuur en het fornuis. De claustrofobie is er nog wel heel erg, dat wil ik echt nog aanpakken. Laatst zat ik met vrienden in een limousine en dat vind ik dan helemaal niks, zo’n kleine ruimte, daar krijg ik het benauwd van."

Ongekend gevoel

"Verder gaat het goed, ik kan meer genieten van dingen, al besef ik dat ik vast nog wat hindernissen moet gaan nemen. Ik vind het vooral belangrijk om mijn verhaal te vertellen, vooral ook voor (jonge) mensen die misschien PTSS hebben zonder het te weten. Hoe ik me gevoeld heb, zo zou je je niet moeten voelen. Aan de buitenkant liet ik niks merken, maar aan de binnenkant zat ik met een bizarre dwangneurose. Daar wil ik open over zijn, het is ook oké als het even niet zo goed met je gaat. Je kunt het verhelpen met hulp van een psycholoog.”

Iedere dag de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Interview: Caroline Griep. Beeld: iStock.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden