null Beeld

De Dag Nadat – Ik een nier afstond aan mijn zoon

Zo ging het verder met Ans (nu 59), nadat ze vier jaar geleden haar nier afstond aan haar zoon Mike. "Met de kennis van nu zou ik het zo weer doen."

Online redactie Libelle

Ans: “Het is nu vier jaar geleden dat ik een nier afstond aan mijn zoon Mike. Zijn herstel heeft lang geduurd. Toen Mike na twee weken ziekenhuis eindelijk naar huis mocht, kreeg hij ineens hoge koorts. Mike bleek een ziekenhuisbacterie te hebben opgelopen. Later kwam daar nog een trombosebeen bij.

Inmiddels gaat het gelukkig ontzettend goed met hem. Het is ongelofelijk hoeveel meer energie hij heeft gekregen sinds de transplantatie. Voor die tijd merkte ik eigenlijk niet eens hoe moe hij vaak was, net als een klein kind ging Mike altijd maar door. Maar nu merk ik het verschil heel goed. Hij is onvermoeibaar en heeft veel meer eetlust. Alles vindt-ie heerlijk, hij kan intens genieten van een simpele appel.

Samen bewegen we heel veel: fietsen, zwemmen, wandelen... Mike is maar liefst 24 kilo afgevallen. Wat de toekomst brengt weten we niet, maar ik geniet enorm van de dingen die er nú zijn. Ik ben ontzettend blij met zijn levenslust en liefde. Met hém. Hoe ellendig ik me ook voelde die dag na de transplantatie, met de kennis van nu zou ik het zo weer doen. Op mijn achttiende had ik al een donorcodicil, ik ben altijd vóór orgaandonatie geweest. Ik zou iedereen willen oproepen hier goed over na te denken, je verandert er levens mee.”

Interview: Krista Izelaar. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden