null Beeld

De dag nadat – ik hoorde dat ik geen kinderen kan krijgen

Hier kun je lezen hoe het verder ging met Maris (33) nadat ze te horen kreeg dat ze geen kinderen kan krijgen. Ze heeft namelijk endometriose, een ziekte waarbij het baarmoederslijmvlies aan de buitenkant van de baarmoeder zit.

Online redactie Libelle

“De fertiliteitsartsen hadden uitgebreid onderzocht of het voor mij mogelijk is om zwanger te worden. Sinds 2011 weet ik dat ik endometriose heb, een ziekte waarbij het baarmoederslijmvlies zich buiten de baarmoeder bevindt. Omdat de verklevingen die hierdoor ontstaan de kans op een zwangerschap aanzienlijk verkleinen, wilde ik laten onderzoeken of ik in aanmerking zou komen voor ivf. Ik had hoop, maar die hoop is nu in één klap weggevaagd. De arts vertelde dat een zwangerschap voor mij is uitgesloten, omdat ze niet bij mijn eicellen kunnen komen. Ik zal nooit kinderen krijgen. Mijn hele omgeving lijkt op dit moment zwanger of heeft net een baby. Het ene geboortekaartje na het andere valt thuis op de mat. Ik ga dat allemaal niet meemaken. Kinderen krijgen, dat is altijd mijn grote wens geweest.”

Prikken

"Ik ben nu een halfjaar verder en er komt langzaam iets strijdbaars in me naar boven. Ik ben weer aan het werk en ik praat wekelijks met een hulpverlener die me steunt. Toch blijft het moeilijk, ik heb nog steeds elke dag verdriet van het feit dat ik geen kinderen kan krijgen. Hormonaal zit ik nu in de overgang, elke 3 weken moet ik naar de huisarts en krijg ik een prik. Het doel is om de endometriose rustig te krijgen en ik heb het idee dat dat aardig werk. Het is nu rustig in mijn buik.”

Voorlichting

“Ik heb gelukkig veel steun van mijn familie en ik heb veel contact met lotgenoten via de Endometriose Stichting. We begrijpen elkaar en kunnen de meest intieme details met elkaar bespreken. De vrouwen met wie ik contact heb, zijn echt vriendinnen aan het worden. Om toch nog een positieve draai aan dit verhaal te kunnen geven, willen we op scholen meisjes gaan voorlichten over endometriose. Als jonge meiden extreem veel last van hun ongesteldheid hebben, kan dat duiden op endometriose. We willen deze meisjes duidelijk maken dat ze in dat geval snel naar de dokter gaan, zodat de ellende die wij nu hebben kan worden voorkomen."

Wil je niets meer missen van Libelle? Neem een abonnement op het blad. Profiteer nú van onze speciale aanbieding: 8 nummers voor slechts € 19,95.

BEKIJK OOK DEZE VIDEO: Vijf keer eindigde een zwangerschap van Diana vroegtijdig

Tekst: Lieneke van der Fluit. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden